Την επιχείρηση προπαγάνδας και συστηματικών fake news της Αγκυρας συνέχισε και χθες ο τουρκικός Τύπος. Αυτή τη φορά η εφημερίδα «Σαμπάχ» υποστηρίζει εκ νέου ότι οι ελληνικές αρχές έχουν σκοτώσει τρεις μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πως έχουν κακομεταχειριστεί δεκάδες άλλους και ότι σύντομα η Τουρκία θα παρέμβει για όλα αυτά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μολονότι τις τελευταίες ημέρες η ειδησεογραφία στον τουρκικό Τύπο επικεντρώνεται στον κορωνοϊό αφού τα κρούσματα αυξάνονται και στην Τουρκία, η Αγκυρα επιμένει να συντηρεί τους ισχυρισμούς της για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες που παραμένουν στα σύνορα του Εβρου. Το νέο δημοσίευμα της «Σαμπάχ» επικαλείται ανακοίνωση του γραφείου του περιφερειάρχη Αδριανούπολης. Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι τρεις μετανάστες σκοτώθηκαν και 214 τραυματίστηκαν από τις επιχειρήσεις αποτροπής των ελληνικών αρχών. Από αυτούς, ο περιφερειάρχης ισχυρίζεται ότι οι 206 που νοσηλεύονταν έχουν πάρει εξιτήριο ενώ οκτώ είναι ακόμη σε νοσοκομεία.

Η Αγκυρα πάντως φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες που εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ως διαπραγματευτικό χαρτί. Και επιλέγει να το κάνει μάλιστα με κάθε τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο δημοσίευμα υποστηρίζεται πως «οι μετανάστες που έχουν τραυματιστεί ή υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση από τις ελληνικές δυνάμεις αναμένεται να κινηθούν νομικά κατά της Ελλάδας». Οπως αναφέρεται, μετανάστες που τραυματίστηκαν λόγω «σκληρών και απάνθρωπων επεμβάσεων των ελληνικών συνοριακών δυνάμεων ασφαλείας», έχουν έρθει σε επαφή οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους μετανάστες ακολουθεί και ο τουρκικός Δικηγορικός Σύλλογος.

Η οργανωμένη προπαγάνδα της Αγκυρας με τη «βιομηχανία» δημοσίευσης fake news στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθείται στενά από το ελληνικό Πεντάγωνο και το ελληνικό ΥΠΕΞ. Οι έλληνες επιτελείς θεωρούν ότι είναι μέρος του «υβριδικού» πολέμου που έχει ξεκινήσει η Τουρκία και γι’ αυτό κάθε τέτοια τουρκική απόπειρα αξιολογείται και μελετάται.