Η άμεση συνέπεια του κοροναϊου στο ποδόσφαιρο ήταν η διακοπή όλων των διοργανώσεων. Ωστόσο, οι δευτερογενείς και πιο σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία θα φανούν σε βάθος χρόνου. Οι ομάδες θα έχουν μεγάλες απώλειες εσόδων από τη μη πώληση εισιτηρίων και υλικού από τις μπουτίκ τους, ενώ οι χορηγοί και οι τηλεοπτικοί πάροχοι θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.

Ο Παναθηναϊκός δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. Η ΠΑΕ έχει εξυγιανθεί από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών και θα αύξανε το μπάτζετ σε σημαντικό βαθμό για τη σεζόν 2020-2021. Η αύξηση δεν θα επέτρεπε τον πρωταθλητισμό, όμως θα έδινε τη δυνατότητα για τη συγκρότηση ενός ανταγωνιστικού ρόστερ.

Ωστόσο, ο κοροναϊός δημιουργεί νέα δεδομένα, που στην παρούσα φάση δεν μπορούν να προβλεφθούν. Αναμφίβολα, στην αγορά θα προκληθεί ύφεση που θα επηρεάσει τα έσοδα κάθε εταιρίας, άρα και του Παναθηναϊκού. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο και ο Ρόκα έχει λάβει την οδηγία να αναστείλει τις συμφωνίες με ποδοσφαιριστές μέχρι νεοτέρας.

Σίγουρα, το «ταβάνι» στα νέα συμβόλαια θα χαμηλώσει, ως μία αναπόφευκτη συνέπεια. Οι Δημήτρης Κουρμπέλης, Γιασίν Αγιούμπ και Καρλίτος είναι οι μόνοι με αποδοχές που προσεγγίζουν τις 500.00 ευρώ και με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται, κανένας δεν θα τους πλησιάσει. Αν η ύφεση πάρει τη χειρότερη τροπή, τότε δεν θα συναφθούν καν παραπλήσια συμβόλαια.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ένα προσχέδιο για την επόμενη σεζόν, προσαρμοσμένο σε ορισμένες εκτιμήσεις. Όμως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού συγκεκριμενοποιηθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία. Για την ώρα, όλα παραμένουν σε φιλολογικό επίπεδο…