Σε πλήρη ισχύ έχει θέσει η Τουρκία το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που φέρει την ονομασία «1453», δηλαδή την ημερομηνία άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Το σχέδιο αυτό, το οποίοι οι Τούρκοι διατρανώνουν πως θα χρησιμοποιήσουν για να εμποδίζουν τυχόν παράνομες επαναπροωθήσεις από τους Έλληνες, περιλαμβάνει σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πτήσεις και εναέριες περιπολίες, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου «Bayraktar TB2».

Βέβαια, γίνεται κατανοητό πως με αυτό τον τρόπο, δηλαδή πως με τη χρήση των drones, οι τουρκικές αρχές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ξέρουν τι συμβαίνει στα σύνορα και που βρίσκονται οι ελληνικές αρχές. Με ότι αυτό συνεπάγεται…

Πώς θα λειτουργούν

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, τα τουρκικά drone, συγκεκριμένα, εντοπίζουν το σημείο, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις, και άμεσα ενημερώνουν τις επίγειες τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες αναλαμβάνουν – στη συνέχεια – το έργο της αποτροπής των ελληνικών κινήσεων.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, δείχνει Τούρκους χειριστές Bayraktar TB2 να παρακολουθούν τις κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων, αλλά και της FRONTEX στα σύνορα.

Τι είναι τα Bayraktar TB2

Tα Bayraktar TB2 είναι UAV παρακολούθησης και δεν φέρουν οπλισμό.

Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στις επιχειρήσεις της Τουρκίας σε Συρία και Λιβύη με μέτρια αποτελέσματα, αφού καταρρίπτονται εύκολα.