Έκκληση να αποφύγουν να πηγαίνουν στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους απευθύνει σε όλους τους Ορθοδόξους πιστούς, οι οποίοι παρουσιάζουν έστω και κάποιο μικρό σύμπτωμα αδιαθεσίας, ο μητροπολίτης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριος, με αφορμή την εξάπλωση του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, ο μητροπολίτης δίνει συστάσεις σε όλες τις ευπαθείς ομάδες και σε όσους παρουσιάζουν κάποια αδιαθεσία, επισημαίνοντας πως «όσοι δεν μπορούν να πάνε αυτό το διάστημα στον ναό, μπορούν να προσεύχονται από το σπίτι τους».

Παράλληλα, υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «για την Εκκλησία μας η θεία κοινωνία είναι σώμα και αίμα Χριστού. Κανένα μικρόβιο δεν μεταδίδεται μέσω της θείας κοινωνίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουν όσοι είναι σωματικά ασθενείς στον ναό για να κοινωνήσουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε:

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, με επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας εξαιτίας της εμφάνισης του κοροναϊού και κατόπιν των αποφάσεων της Πολιτείας για το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων και την αναστολή ποικίλων δραστηριοτήτων, καθώς και την διατύπωση αυστηρών συστάσεων για την υγιεινή των ανθρώπων, αποφασίζει εντός των ορίων της τοπικής Εκκλησίας, την λήψη κάποιων μέτρων που θεωρούμε απολύτως απαραίτητα προκειμένου να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια.

Ειδικότερα:

1.     Απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσους παρουσιάζουν έστω και κάποιο μικρό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε γρίπη (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό κ.λπ.) να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και τους υπόλοιπους να προστα­τεύ­σουν. Η προσευχή των υπόλοιπων πιστών είναι δεδομένη. Το ίδιο να γίνει και για τις ομάδες που χαρακτηρίζονται ευπαθείς (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από διαβήτη ή καρδιοαγγειακά νοσήματα κτλ.) Όσοι δεν μπορούν να έρθουν αυτό το διάστημα στον ναό, μπορούν να προσεύχονται από το σπίτι τους.

2.     Για την Εκκλησία μας η θεία κοινωνία είναι σώμα και αίμα Χριστού. Κανένα μικρόβιο δεν μεταδίδεται μέσω της θείας κοινωνίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουν όσοι είναι σωματικά ασθενείς στον ναό για να κοινωνήσουν. Οι κανόνες της Εκκλησίας προβλέπουν για όσους είναι ασθενείς να κοινωνούν εκτός της θείας λειτουργίας, στο σπίτι τους ή στο νοσοκομείο, καλώντας εκεί τον ιερέα και αυτό είναι παλαιά παράδοση. Η Εκκλησία μας μάλιστα φυλά στην Αγία Τράπεζα, στο σκεύος που ονομάζεται αρτοφόριο, θεία κοινωνία για τους ασθενείς, που είναι διαθέσιμη όποτε χρειαστεί.  Είναι όμως αμαρτία κάποιος να γνωρίζει ότι ασθενεί και να επιμένει να θέσει τους συνανθρώπους του σε κίνδυνο όχι εκ της θείας κοινωνίας, αλλά εκ της παρουσίας του στον ναό. Οι κανόνες προβλέπουν επιτίμια σε όσους δεν σέβονται τον συνάνθρωπό τους, με την πρόφαση της ευσέβειας.  Όσοι λοιπόν ασθενούν ή υποψιάζονται ότι ασθενούν ας παραμένουν στο σπίτι τους και ας συνεννοούνται με τους ιερείς των ενοριών, εάν θέλουν να κοινωνήσουν.

3.     Θεωρούμε ότι αν κάποιοι πιστοί δυσκολεύονται να προσκυνήσουν τις ιερές εικόνες κατά τον συνήθη τρόπο και φοβούνται να ασπασθούν το χέρι του ιερέα αυτό δικαιολογείται λόγω της έκτακτης καταστάσεως.

4.     Αναστέλλουμε μέχρι τις 25 Μαρτίου όλες τις προγραμμα­τισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνά­ξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ., οι οποίες σχετίζονται με συναθροίσεις κοινού.

5.     Οι θείες λειτουργίες των Κυριακών και του Ευαγγελισμού θα τελεστούν κανονικά, όπως και οι ακολουθίες των Χαιρετισμών της Παρασκευής. Κανονικά θα τελεστούν και οι κατανυκτικοί εσπερινοί των Κυριακών στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Οι άλλες ιερές ακολουθίες αφήνονται στην κρίση των εφημερίων.

6.     Είναι αυτονόητο ότι αναστέλλεται η λειτουργία του Βρεφονηπιακού μας σταθμού σύμφωνα με την απόφαση της πολιτείας. Παράλληλα, έχουμε ήδη απαγορεύσει τις επισκέψεις στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων.

7.     Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πιστούς να τηρούν με πολλή προσοχή τους κανόνες υγιεινής που έχει συστήσει η πολιτεία, ενώ έχουμε δώσει εντολή να καθαρίζονται καλά οι ναοί.

Επισημαίνουμε κι εμείς ότι καθένας που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο εκφράζει και την αγάπη του προς τον Θεό.

Θεωρούμε την ασθένεια που έχει προκύψει ως ευκαιρία αυτοκριτικής για την πορεία του κόσμου, απόφαση για περισσότερη προσευχή και, κυρίως, αφετηρία μετάνοιας για την πορεία της ζωής μας. Προσευχόμαστε κι εμείς με όλους και παρακαλούμε τον Θεό να μη μας λησμονήσει, όπως και όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται απανταχού της γης, ιδιαιτέρως δε στην γείτονα Ιταλία, με την οποία η Κέρκυρα συνδέεται με ιστορικούς δεσμούς».