Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε ένα σύμμαχο (βλέπε Ελλάδα) να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να αποσπάσει κέρδη που δεν δικαιούται».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έγινε  δεκτός στις Βρυξέλλες και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Όπως σωστά είχε δημοσιεύσει «Το Βήμα», η συνάντηση των κκ. Στόλτεμπεργκ και Ερντογάν  πραγματοποιήθηκε πριν από τις συνομιλίες του τούρκου Προέδρου με την ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης (ΕΕ), ενώ ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Η Άγκυρα είχε επιδιώξει αμέσως μετά την τελευταία κρίση στο Ιντλίμπ της Συρίας να αποσπάσει τη συνδρομή των Συμμάχων, αξιοποιώντας την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον περί πολιτικών διαβουλεύσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό παρά την επιμονή αρκετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ η Αθήνα δεν συναίνεσε, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», στην έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος καθώς δεν είχαν ικανοποιηθεί συγκεκριμένα αιτήματα/διατυπώσεις επί του κειμένου.

Τις τελευταίες ημέρες φέρεται να κυκλοφόρησε σε διπλωματικούς κύκλους η ιδέα μίας πιθανής απόπειρας γεφύρωσης της διαμάχης Αθήνας – Άγκυρας από το ΝΑΤΟ λόγω των επεισοδίων στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Εβρου.

Η ιδέα αυτή απερρίφθη πριν καν προχωρήσει. Δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί όμως το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής επίσκεψης του κ. Στόλτεμπεργκ στις δύο χώρες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενδέχεται να μεταβεί στα τέλη Μαρτίου (27-29/3) στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας όπου ίσως ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Δεν είναι όμως σαφές αν θα είναι εφικτό να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από tovima.gr