Σε 31 ανέρχονται οι ασθενείς από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με  τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα να εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδικότερα ο λοιμωξιολόγος – εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόρδας, γνωστοποιώντας την αύξηση των ασθενών σε 31, εξήγησε ότι από τους 24 ταξιδιώτες που ήρθαν από το Ισραήλ και ταξίδεψαν μαζί με τον 66χρονο που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμα ότι έχουν εξεταστεί πάνω από 400 επαφές των ταξιδιωτών για να εντοπιστεί αν και συγγενείς ή οικείοι τους είναι επίσης θετικοί στον κορωνοϊό.

Όπως είπε, «το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα που δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα. Η συγκεκριμένη ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στη λίστα των κρουσμάτων. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν».

Από τους 21 συμπολίτες μας που βρέθηκαν θετικοί οι εννιά νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίο, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Από τους εννέα ασθενείς, μόνο ο ένας παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα. Πρόκειται για τον 66χρονο άνδρα, που αποτέλεσε τον ένατο ασθενή με κορωνοϊό,  ο οποίος νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι δεν θα λειτουργήσει για 48 ώρες καθώς εξετάζεται 20χρονος που έχει ταξιδέψει μαζί με το συγκεκριμένο γκρουπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στην χώρα μας αλλά με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η γρήγορη διασπορά της νόσου.

96.000 κρούσματα σε 80 χώρες

Σε περισσότερες από 80 χώρες που κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Σύμφωνα, όμως με τον κ. Τσιόδρα τα κρούσματα είναι πολύ παραπάνω, ίσως και εκατοντάδες φορές περισσότερα καθώς είναι μικρή η δυνατότητα καταγραφής σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι σε μια επιδημική φάση πολλαπλών μεταγωγών» ανέφερε ο ίδιος και τόνισε σε αυτή τη φάση η πρόληψη θα βοηθήσει στην όσο το δυνατόν μικρότερη μεταφορά.

Τριανταοχτώ χώρες της Ευρώπης εμφανίζουν περιστατικά της νόσου με την Ιταλία να έχει πάνω από 2.000 κρούσματα ενώ ακολουθούν Γερμανία,  Γαλλία και Ισπανία με περίπου από 200.