Περίπου 200 αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ Μόριας μετανάστες βρέθηκαν την Τρίτη στο λιμάνι της Μυτιλήνης γιατί ενημερώθηκαν ψευδώς ότι τους περιμένει πλοίο για να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Οι μετανάστες παρέμειναν στην προκυμαία παρά την ενημέρωση που τους έγινε από την Αστυνομία ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες στη Μόρια.

Από τις 15:30 και μετά, οι δυνάμεις της Αστυνομίας ξεκίνησαν να απωθούν τους μετανάστες.

Τελικά, άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά στον προσφυγικό καταυλισμό με λεωφορεία της γραμμής.

Άτυπος καταυλισμός στο λιμάνι – Θα τους παραλάβει αρματαγωγό

508 άνθρωποι βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί σε περιφραγμένο χώρο.

Πρόκειται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφτασαν στο νησί το Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα, οι οποίοι δεν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας αφού οι κάτοικοι της περιοχής με μπλόκα δεν το επέτρεψαν.

Και οι 508 θεωρούνται παράνομα εισελθόντες στη χώρα αφού με απόφαση του ΚΥΣΕΑ έχει ανασταλεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, στην ιστοσελίδα stonisi, καθ’ οδόν είναι αρματαγωγό πλοίο για να πάρει 350 αποκλειστικά από τους νεοαφιχθέντες και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και στη συνέχεια θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους.

Ένταση και την Καθαρά Δευτέρα

Για δεύτερα μέρα, δημιουργείται αναστάτωση στη Λέσβο εξαιτίας fake news που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα ή μέσω μηνυμάτων SMS ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Το μεσημέρι και το απόγευμα της Δευτέρας, χιλιάδες αιτούντες άσυλο προσπάθησαν να βγουν από το ΚΥΤ της Μόριας και να πραγματοποιήσουν πορεία το λιμάνι της Μόριας.

Και τις δύο φορές απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν στηθεί λίγο έξω από τον καταυλισμό, χωρίς να λείψουν και στιγμές έντασης με πετροπόλεμο και δακρυγόνα.

Τα περιστατικά αυτά υποκινήθηκαν από ψευδείς πληροφορίες που έλαβαν οι πρόσφυγες ότι δήθεν θα μεταφερθούν με πλοίο στην ενδοχώρα.