«Στον Έβρο η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί στο ποτάμι. Θα υπάρχουν οπωσδήποτε είσοδοι, στο ποτάμι, όμως, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί. Εκεί που υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα είναι στα νησιά. Τα περάσματα είναι εκατοντάδες, χιλιάδες. Στον Έβρο θα αντέξουμε, αλλά θα είναι τρομερή η καταπόνηση στα νησιά» σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA o Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ.

«Εκτιμώ ότι δίπλα στα σύνορα θα δημιουργηθεί μια νέα Ειδομένη. Θα έχουμε τότε να παλεύουμε με την εικόνα της μάνας, του παιδιού, που παλεύουν μες στις λάσπες και η κακή και ανάλγητη Ευρώπη δεν τους επιτρέπει να περάσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις. Θεωρώ κρίσιμο σημείο το ρόλο του Frontex, ο οποίος υπάρχει για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να ενεργοποιηθεί», τόνισε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ποτέ δεν είχαμε ψευδαισθήσεις. Μόνοι μας περιμέναμε ότι θα είμαστε, και μόνοι μας καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε».

«Μου έκανε εντύπωση ότι επέλεξαν οι τρεις επικεφαλής των τριών κύριων οργάνων της ΕΕ να επισκεφθούν τον Έβρο. Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη κινητοποιείται. Είναι χρήσιμη η επίσκεψη Μητσοτάκη», επεσήμανε ακόμη ο κ. Συρίγος.

«Το κρίσιμο είναι αυτό που είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του. Ή θα με βοηθήσετε στη Συρία, ή θα σας τους στείλω», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν θα ενδώσει, γιατί αυτό που ζητά ο Ερντογάν συνιστά εθνοκάθαρση».