Την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκρυθμη κατάσταση στο μεταναστευτικό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα την Τετάρτη μετά από αίτημα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεδρίαση θα αποτελέσει ευκαιρία να υιοθετηθούν μέτρα υποστήριξης της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, για την Παρασκευή προσδιορίστηκε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ μετά από αίτημα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

«Κάθε φορά που δοκιμάζεται η ΕΕ όπως τώρα, πρέπει να επικρατεί ενότητα. Ζητώ το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να συντονίσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ» δήλωσε νωρίτερα ο κ. Σχοινάς, ο οποίος την Τρίτη αναμένεται να επισκεφτεί με την ηγεσία της ΕΕ τον Έβρο -μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- προκειμένου να επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή πρόκληση σα συμβαίνουν στα σύνορα της Ελλάδας

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους  τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτή.

«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Απόφαση Frontex για «ταχεία επέμβαση» στα νησιά

Στο μεταξύ, η Frontex συμφώνησε να ξεκινήσει «ταχεία επέμβαση» στα σύνορα της ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά της σύνορα, όπως ανακοίνωσε o ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη της ομάδα Rapid Border Intervention Team στα νησιά, αλλά και καθώς και ο ίδιος ο Οργανισμός αναμένει μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων εκ μέρους της Τουρκίας.

«Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα» ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

«Δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri.


Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση».

«Από το επόμενο έτος θα είμαστε σε θέση να βασιστούμε στους πρώτους 700 αξιωματικούς του Οργανισμού για την παροχή λειτουργικής ευελιξίας σε περίπτωση ταχείας επέμβασης στα σύνορα. Σήμερα, εξαρτώμεθα αποκλειστικά από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν για την συνεισφορά τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο Leggeri.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από