Η περιφέρεια της Λομβαρδίας έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες 12 ώρες έγιναν 51 εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής της, λόγω του κορωνοϊού. Τα επίσημα στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, όμως, αναφέρονται ακόμη σε 650 κρούσματα και 17 νεκρούς, όπως χθες το βράδυ. Αυτό συμβαίνει διότι αποφασίστηκε να ανακοινώνονται μόνον τα πολύ σοβαρά κρούσματα – όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν επιπλοκές – και οι θάνατοι.

Την ίδια ώρα μεγάλη έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών παρατηρείται στην «κόκκινη ζώνη» της Λομβαρδίας, όπου βρίσκονται σε καραντίνα 50.000 πολίτες. Οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί σε απομόνωση και δεν μπορούν να επισκεφθούν τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στο σπίτι και παρουσιάζουν επιπλοκές. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί, πλέον είναι μόνον σε θέση να απαντούν στο τηλέφωνο και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ακόμη φροντίσει για την αντικατάστασή τους.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε για να ληφθούν νέα μέτρα προς στήριξη των παραγωγικών τάξεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα, σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας οι ακυρώσεις κυμαίνονται από το 50% μέχρι το 90%. Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα πρέπει να διαθέσει δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας.

Έκκληση απευθύνουν οι γονείς παιδιών που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό στην Λομβαρδία, ζητώντας να σταματήσουν να δημοσιοποιούνται -από ανεύθυνους συμπολίτες τους- τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που παραβιάζει την νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μήνυμά του θέλησε να τονίσει: «Ευχαριστούμε όσους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτής: τους γιατρούς, νοσοκόμους, ερευνητές, τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η γνώση είναι το πραγματικό αντίδοτο κατά του αδικαιολόγητου φόβου, που διαδόθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις, τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο Ματαρέλα.

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, διόρισε ως νέους συμβούλους του τους γνωστούς οικονομολόγους Γκούντερ Πάουλι και Μαριάνα Μαζουκάτο. Θα πρέπει να προτείνουν σειρά μέτρων, ικανά να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις επί της οικονομίας που οφείλονται στην κατάσταση συναγερμού του κορωνοϊού.