Η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που συνέδεσε το κλείσιμο των ανοιχτών προσφυγικών δομών με τον κορωνοϊό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει την κυβέρνηση για ρατσισμό και εκφοβισμό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό θα προχωρήσει και συνέδεσε την δημιουργία κλειστών κέντρων εγκλεισμού των προσφύγων με τον κορωνοϊό.

Πλεονεκτήματα

Αναφερόμενος στα «πλεονεκτήματα των κλειστών δομών» ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου της. Το σχέδιο αυτό είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους, ότι θέματα όπως ο κορωνοϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί «υγειονομική βόμβα». Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να μας εμπιστευτούν: οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες, ανοιχτές, δομές θα κλείσουν».

Η δήλωση αυτή του κ. Πέτσα προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ρατσιστικός εγκλεισμός

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για πανικόβλητες αντιδράσεις, ρατσιστική ρητορεία και εκφοβισμό των νησιωτών.

Ο κ. Πέτσας διεμήνυσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά θα προχωρήσουν κανονικά και σύμφωνα με το εξαγγελθέν χρονοδιάγραμμα.

Υποστήριξε παράλληλα ότι έγινε εξαντλητικός διάλογος λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει άλλοθι αδράνειας, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα πυγμής κατά των αντιδράσεων των νησιωτών.

Οι άναρχες δομές θα κλείσουν

Αναλυτικά η εισηγητική τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει. Ήδη έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές.  Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά  καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατον κάτι τέτοιο.  Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Και αυτό είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό διότι η δημιουργία κλειστών  κέντρων:

  1. Θα βάλει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές.
  2. Θα περιορίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μόνο κατόπιν σχετικής άδειας. Και από την άδεια αυτή θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι αφορούν τις νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ.
  3. Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.
  4. Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται σε αυτές και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών.
  5. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.
  6. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν – μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου – στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών.

Με πυξίδα όλα αυτά τα πλεονεκτήματα των κλειστών δομών, η Κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου της. Το σχέδιο αυτό είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους, ότι θέματα όπως ο κορωνοϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί «υγειονομική βόμβα». Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να μας εμπιστευτούν: οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες, ανοιχτές, δομές θα κλείσουν».