Στην πρόβλεψη (ή την αναγγελία;) ότι στην ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξουν «θερμότερες» ακόμη εξελίξεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το sigmalive, ενημερώνοντας τους βουλευτές τους για την κατάσταση στο εξωτερικό είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον ΟΗΕ να πάρει θέση. «Τα ΗΕ δεν μπορούν να αδιαφορούν πλέον για όσα συμβαίνουν», είπε ζητώντας την ανάληψη ενεργότερου ρόλου.

«Οι επιτυχίες σε ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη γέννησαν τις φήμες πραξικοπήματος»

Σύμφωνα με το sigmalive, στις «επιτυχίες» της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και δη στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία απέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις φήμες περί πραξικοπήματος στη χώρα, καθώς ο «αποτελεσματικός του αγώνας», όπως τον χαρακτήρισε, ενόχλησε την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Τουρκία ο «εγκέφαλος» της προηγούμενης απόπειρας το 2016.

Όταν κάνουμε κάποια πράγματα στο εξωτερικό, μέσα κάποιοι ταράσσονται. Κάποιοι προσπαθούν με τέτοιου είδους συζητήσεις να θέσουν εμπόδια στην Τουρκία και να αλλάξουν την ατζέντα. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τον αποτελεσματικό μας αγώνα», φέρεται να δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πραξικόπημα».

«Η κατάσταση δεν μας προκαλεί ανησυχία. Όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί είναι σε επαγρύπνηση», δήλωσε βάζοντας τέρμα στη φημολογία, την οποία απέδωσε σε σκοπιμότητες.

Χθες, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε: «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία. Η συζήτηση για πιθανό πραξικόπημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας».

Γενί Σαφάκ: «Eτοιμο για την Κρήτη το Oruc Reis»

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με τίτλο «Η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη» η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρει ότι μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ, των συντεταγμένων της τουρκολιβυκής  συμφωνίας, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης.