Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υπογράμμισαν σήμερα την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μπροστά στον νέο κορωνοϊό και την ανάγκη προφύλαξης έναντι της ανεπάρκειας στις προμήθειες εξοπλισμού προστασίας.

Από τον ιό, που έχει καταγράψει περισσότερα από 60.000 κρούσματα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, έχουν νοσήσει περίπου 30 άνθρωποι σε επτά χώρες της ΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεκροί.

Μπροστά στην επιδημία του Covid-19, οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τα δικά τους μέτρα, αναφορικά με την καραντίνα, τους ελέγχους των επιβατών, τις συστάσεις στους ταξιδιώτες.

Το κείμενο συμπερασμάτων

Όμως, σε έναν χώρο όπου η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων είναι ο κανόνας, οι 27 κρίνουν απαραίτητο να «ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα συντονισμό» προκειμένου να «βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα» των μέτρων που έχουν ληφθεί σε επίπεδο κρατών, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι υπουργοί μετά τη σύνοδο που συγκλήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, όπου καταγράφονται γενικές δεσμεύσεις, επισημαίνεται ιδίως η ανάγκη να «τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα σχέδια και πόροι προκειμένου να παρασχεθεί η ενδεδειγμένη φροντίδα (…) στα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-2019, όπως και όλα τα επιπλέον μέτρα (που θα επιτρέψουν) να καταγραφούν οι επαφές τους».

Αυτή η αναφορά σε πρόσωπα που έχουν έλθει σε επαφή με έναν ταξιδιώτη που νοσεί ήδη προστέθηκε έπειτα από αίτημα της Γερμανίας, με τη στήριξη της Ρουμανίας.

Καθησυχαστική η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη εμφανίστηκε καθησυχαστική κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι «όλα τα κράτη μέλη έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης και έχουν ένα καλό επίπεδο προετοιμασίας».

Η αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «έως σήμερα έλλειψη σε φάρμακα», την ώρα που διάφορες χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωνόταν.

Τονίζοντας ότι το «σχεδόν το 50% των εξοπλισμών προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές) κατασκευάζεται στην Κίνα, η Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε ότι το επίπεδο των αποθεμάτων στην ΕΕ αυτή τη στιγμή αξιολογείται.

Η Επιτροπή είναι «έτοιμη να ξεκινήσει μια διαδικασία για μαζικές αγορές» είπε. «Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με εταιρείες στην ΕΕ για να δούμε εάν μπορούν να παράσχουν επιπλέον» εξοπλισμούς.

Τι είπαν οι υπουργοί Υγείας

Αναγνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν όλα τα πρόσωπα με τα οποία ένας άνθρωπος που ταξιδεύει από την Κίνα έρχεται σε επαφή, ο Βίλι Μπέρος, ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, εκτιμά ότι πρόκειται για έναν «ικανοποιητικό συμβιβασμό».

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν υπεραμύνθηκε αυτών των μέτρων, κρίνοντας πως «η λήψη της θερμοκρασίας» των επιβατών δεν επαρκεί.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η επιδημία, που έχει περιοριστεί στο επίπεδο μιας περιοχής, θα εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πανδημία» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ ο Τσέχος ομόλογός του Άνταμ Βόιτεχ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών, στο μέλλον, στην ελευθερία της κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν.

Η υπάρχουσα κατάσταση δεν το απαιτεί, όμως «εάν η επιδημία επιδεινωθεί, θα λάβουμε νέα μέτρα», περιλαμβανομένου του ενδεχόμενου κλεισίματος των συνόρων, σχολίασε ο Μπέρος.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση των Κρίσεων Γιάνεζ Λεναρτσίτς, που επίσης συμμετείχε στη συνάντηση, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι «ακόμη μικρός».

«Ο κίνδυνος είναι μικρός όμως υφίσταται και μπορεί να αυξηθεί, επομένως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτού του είδους το σενάριο» συνέχισε ο ίδιος.

Η πρόταση του Βασίλη Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.

Στη συνεδρίαση, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια ενιαία πολιτική έναντι της κρίσης, με βάση τον ΠΟΥ και το ECDC, όπως επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προβεί σε κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εάν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί.

Στην τοποθέτησή του, ο Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε πρόταση για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως ανάφερε στην πρότασή του ο υπουργός Υγείας, τα δεδομένα της πλατφόρμας θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Θα δίνουν όμως τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και άρα να σχεδιάζονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι πολιτικές υγείας.