Μπορεί η Ελλάδα να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε μία προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης λόγω των προκλήσεων της γειτονικής χώρας, όμως η Άγκυρα συνεχίζει να τραβάει το σκοινί εκτοξεύοντας για μία ακόμη φορά απειλές κατά της Αθήνας.

Λίγες ημέρες πριν συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας (σ.σ έχουν προγραμματιστεί για τις 17 και 21 Φεβρουαρίου) για τα  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έσπευσε να επαναφέρει το θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών προκαλώντας για μία ακόμη φορά την Ελλάδα.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet.

Με την ίδια επιθετική ρητορική αναφέρθηκε στο θέμα των γεωτρήσεων σε Κύπρο,  Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».

Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. «Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε ο Ακάρ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δείχνει να συνεχίζει τα παιχνίδια με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνει στο τραπέζι – όχι επισήμως για την ώρα – το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει η ίδια η Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας που δεν έχει κηρύξει και της περιοχής που η Τουρκία υποστηρίζει πως της ανήκει, σύμφωνα με το μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά και μέχρι την Κύπρο.

Και τρίτο γεωτρύπανο αγόρασε η Τουρκία

Ενδεικτικό των προθέσεων της γειτονικής χώρας , είναι ότι φέρεται να ολοκλήρωσε την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου.

Σύμφωνα με  τουρκικό περιοδικό Ναυτιλίας, πρόκειται για το γεωτρύπανο Sertao, το οποίο αυτή  πήρε σε δημοπρασία στη Βρετανία για 37,5 εκατομμύρια δολάρια. Το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε στη Νότιο Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από τη βραζιλιανή εταιρεία Petrobras μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με «πηγές» του περιοδικού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αγοράς και τρίτου γεωτρύπανου με την ονομασία Sertao, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι Port Talbot της Βρετανίας για δύο χρόνια.

Το γεωτρύπανο , έχει τη δυνατότητα να  φτάσει σε βάθος 11 χιλιάδων 400 μέτρων και να διεξάγει γεώτρηση 3 χιλιάδων μέτρων. Το υπό σημαία Νησιών Μάρσαλ γεωτρύπανο Sertao έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και το μέρος του πλοίου που είναι κάτω από το νερό είναι 12 μέτρα.

Οργή Αναστασιάδη για τα τουρκικά σενάρια με τις γεωτρήσεις

Η τουρκική πλευρά δεν επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα μόνο με δηλώσεις αξιωματούχων αλλά φαίνεται πως επεξεργάζεται και σενάρια που έχουν στόχο να εκβιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μπει «φρένο» στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να βγουν από το «παιχνίδι» ξένες εταιρείες – κολοσσοί που έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Λευκωσία.

Το νέο τουρκικό σενάριο που έχει ξεκινήσει να διοχετεύεται και έφερε στη δημοσιότητα η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αφορά τις προσπάθειες για πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό.

Για την υποστήριξη μίας τέτοιας εξέλιξης η Τουρκία φέρεται πως έχει κινηθεί ήδη παρασκηνιακά κάνοντας επαφές με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η κατοχική δύναμη – με τη στήριξη της Άγκυρας – έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Τουρκία μέσα από αυτό το σχέδιο φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών από εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει μέσα στο «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.

Κληθείς να σχολιάσει αυτό το σενάριο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το «ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά».

Μιλώντας για όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις προθέσεις της Τουρκίας να συνδέσει το «πάγωμα» των γεωτρήσεων με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης αφού τόνισε πως δεν έχουμε οτιδήποτε το επίσημο ανέφερε πως η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο για το Κυπριακό, χωρίς αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή προαπαιτούμενα.

Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαιότατα ναι. Διαφορετικά θα ήταν εγκατάλειψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος».

Ερωτηθείς αν σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αυτό που αναμένουμε είναι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι και η στάση της Τουρκίας. Συνεπώς, αυτό που ο ΓΓ των ΗΕ είχε προτείνει, δηλαδή την άτυπη πενταμερή σύνοδο προ του τέλους του χρόνου, το απέρριψε η Τουρκία με διάφορα προσχήματα».

Εμείς, πρόσθεσε,  είμαστε πάντοτε έτοιμοι. «Από τη Τουρκία εξαρτάται αν και κατά πόσο, επιτέλους, θα προσέλθει στην πενταμερή, για να μπορέσει να διακριβωθεί όχι μόνο η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, αλλά και η όλη πορεία, χωρίς προαπαιτούμενα και προτάξεις».