Αρχικά κήρυξαν τη γιόγκα ως απαγορευμένη για τους Χριστιανούς. Στη συνέχεια προχώρησαν ακόμη περισσότερο καταδικάζοντας τις αμβλώσεις ως φόνο. Αυτήν τη φορά οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας έβαλαν στο στόχαστρό τους τα εναλλακτικά σεμινάρια ενίσχυσης της νοητικής και συναισθηματικής υγείας παιδιών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε εκπαιδευτικούς της Σκιάθου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε τα σεμινάρια, υπό την ευθύνη του Ιδρύματος της διάσημης ηθοποιού Γκόλντι Χον, προκάλεσε την αντίδραση της Μητρόπολης Χαλκίδος η οποία έκανε λόγο για «αιρετικές παραφυάδες και εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες, οι οποίες συχνότατα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά, προκειμένου να έχουν οπαδούς, παραπληροφορούν εκείνους στους οποίους στοχεύουν και απευθύνονται».

Ολα ξεκίνησαν όταν το MindUp, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της αυτοπεποίθησης των παιδιών στο σχολείο και στην προσωπική τους ζωή, αποφάσισε να «επισκεφθεί» τη Σκιάθο.

Η Γκόλντι Χον – η οποία βρίσκεται κάθε χρόνο στο νησί, όπου έχει αγοράσει και σπίτι – δήλωνε ενθουσιασμένη, ενώ ο Δήμος Σκιάθου ανακοίνωνε το σεμινάριο με κάθε επισημότητα: «Με βάση τη νευροεπιστήμη το MindUP διδάσκει στα παιδιά τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να ρυθμίσουν το άγχος και τα συναισθήματά τους, να διαμορφώσουν θετικές σχέσεις και να ενεργήσουν με καλοσύνη και συμπόνια», ανέφερε. «Εχει εφαρμοστεί επί 17 χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία ανά τον κόσμο, όλα με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις και προγράμματα σπουδών χωρίς πρόβλημα εφαρμογής, προσεγγίζοντας πάνω από έξι εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως και αποτελεί ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα προγράμματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των παιδιών».

Η Μητρόπολη Χαλκίδος, όμως, στην οποία υπάγεται και η Σκιάθος, είχε όπως φάνηκε αντίθετη άποψη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «οι τεχνικές αυτές (…) ενσωματώνουν έτι περαιτέρω πρακτικές ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη!» και «έχουν ως αφετηρία τις βουδιστικές θρησκευτικές δοξασίες», ενώ συνιστούσε στους ορθόδοξους χριστιανούς να απέχουν από τις δραστηριότητες του σεμιναρίου. Επιπροσθέτως, αμφισβητούσε την εκδήλωση άγχους στα μικρά παιδιά και κατέληγε λέγοντας: «Το άγχος μικρών και μεγάλων αντιμετωπίζεται με τη χαρούμενη εμπιστοσύνη και αφοσίωση στον αληθινό Θεό της αγάπης και της φιλανθρωπίας και τη συμμετοχή στην Αγία μας Εκκλησία. Ο Ελληνορθόδοξος Τόπος της αγωγής είναι η πραγματικά δοκιμασμένη από αιώνες και μοναδική διέξοδος από όλα τα οδυνηρά του βίου τούτου».

Παρεξήγηση

Σχολιάζοντας το γεγονός ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, μίλησε για παρεξήγηση η οποία διαλύθηκε ύστερα από επικοινωνία του Δήμου με τον Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσόστομο. «Επειδή το σεμινάριο αυτό έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεν έγινε αντιληπτό το περιεχόμενό του», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Τζούμας. «Το έχουν παρακολουθήσει ειδικοί και έχει να κάνει με τις επιστήμες του εγκεφάλου και της ψυχολογίας. Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις, η παρεξήγηση λύθηκε και το θέμα θεωρείται λήξαν», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σκιάθου.