Ήταν μαθητής του Μιχελή και του Πικιώνη, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και ένας εκ των οργανωτών των θρυλικών συμποσίων της Δήλου. Σχεδόν τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Παναγής Ψωμόπουλος, ένας αρχιτέκτονας- πολεοδόμος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αρχιτεκτονική πορεία της χώρας, αποκαλύπτεται στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τις ομιλίες του.

Το βιβλίο «Θέματα Οικιστικής, θεωρήσεις και προτάσεις, ομιλίες 1926-2011» αποτελεί το «πνευματικό καταπίστευμα του Παναγή Ψωμόπουλου», όπως επισημαίνει ο επιμελητής του βιβλίου, συνάδελφος και προσωπικός του φίλος, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου- Βενετάς.

Ο κ. Παπαγεωργίου-Βενετάς συγκέντρωσε ομιλίες που εκφώνησε ο Παναγής Ψωμόπουλος με διάφορες αφορμές, «ομιλίες – πότε προετοιμασμένες με επιμέλεια, πότε διατυπωμένες με γοητευτικό αυθρομητισμό πάντοτε- όμως απευθυνόμενες δυναμικά σε ένα ακροατήριο που πρέπει να κερδηθεί. Τα θέματά του», όπως σημειώνει ο κ. Βενετάς, «πάντα επίκαιρα, ζωτικά, επισημαίνουν μελλοντικές κοινωνικές εξελίξεις, είναι προδρομικά…».

Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ευρασία».