Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών, 14 άνθρωποι έχουν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες φέρεται να είναι οι τραυματίες. Παράλληλα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές, με πολλά κτίρια που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού να έχουν καταρρεύσει. Για το λόγο αυτό, εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί η «μαύρη» λίστα.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων, οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 14, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 55. Πάντως, ο κυβερνήτης της Ελαζίγ, Τσετίν Οκτάι Καλντιρίμ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι τουλάχιστον 225 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και συνεργεία δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν σπεύσει στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών έχουν σταλεί σκηνές και ζεστές κουβέρτες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης εφόσον χρειαστεί, ενώ παρούσα δηλώνει και η Ελλάδα από τα πρώτα κιόλας λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας πάντως, ο σεισμός είναι συμβάν «επιπέδου 3», με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Απαιτείται χρόνος για τις έρευνες – Συνεχείς μετασεισμοί

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Στο μεταξύ, δεκάδες μετασεισμοί μεγέθους που αγγίζουν τα 5 Ρίχτερ σημειώθηκαν την πρώτη ώρα μετά τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ο τελευταίος και μεγαλύτερος μετασεισμός μάλιστα, ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 21:03 (ώρα Ελλάδας).

Οπως επιβεβαίωσαν οι σεισμολόγοι, οι αρκετοί μετασεισμοί θεωρούνται φυσιολογικό γεγονός, προειδοποίησαν ωστόσο προειδοποιούν για μεγάλου μεγέθους.