Η Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα η πόλη των Σκοπίων και οι γύρω περιοχές, αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, τη συσσώρευση εκατομμυρίων τόνων εισαγόμενων αποβλήτων από άλλες χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία.

Απαγορευμένες και επικίνδυες ουσίες

Τα απόβλητα περιέχουν απαγορευμένες και επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ουσίες από απόβλητα μπαταριών, μολυσμένα με χημικά πλαστικά κ.ά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή των Σκοπίων όχι μόνο μολύνεται επικίνδυνα από εκατομμύρια τόνους εισαγόμενων αποβλήτων αλλά και πως εκείνοι που τα επεξεργάζονται στο μέρος αυτό, όπως η εταιρεία Makstil, δεν έχουν τις νόμιμες προδιαγραφές.

Πολύ περισσότερα απόβλητα εισάγουμε στη χώρα απ΄ ό, τι παράγουμε, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας της γείτονος, vecer.

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα vecer

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η δημοσιογραφική έρευνα του Radio Free Europe δείχνουν ότι τα περισσότερα απόβλητα εισάγονται από τη Βουλγαρία.

Απαιτούν την απαγόρευση

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι τα εισαγόμενα απόβλητα χρησιμεύουν μόνο ως πρώτη ύλη, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Οι ακτιβιστές από την «Ο2 Πρωτοβουλία» απαιτούν την απαγόρευση της εισαγωγής αποβλήτων ως πηγής ενέργειας.

Σε δύο χρόνια εισήχθησαν στη χώρα περισσότερα από δέκα φορές το συνολικό ποσό των αποβλήτων που παράγονται από τους πολίτες μέσα σε ένα χρόνο και αρκετές φορές περισσότερα από τα ετήσια απόβλητα που παράγονται από την εγχώρια βιομηχανία κατά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε το Radio Free Europe, από το 2012 έως το 2014 εισήχθησαν στη χώρα πάνω από 8.200.000 χιλιάδες τόνοι αποβλήτων, ποσότητα σημαντικά μεγαλύτερη από τις αντίστοιχα εισαγόμενες κατά τα προηγούμενα και επόμενα έτη.

Από τη Βουλγαρία

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα παράγει κατά μέσον όρο 700 έως 800 χιλιάδες τόνους αστικών αποβλήτων ετησίως, ενώ το 2016, για παράδειγμα, οι εταιρείες στη χώρα παρήγαγαν λιγότερο από δύο εκατομμύρια τόνους βιομηχανικών αποβλήτων.

Από το σύνολο των 8.209.733 τόνων αποβλήτων που εισήχθησαν στη χώρα από το εξωτερικό το 2014, τα περισσότερα προέρχονταν από τη γειτονική Βουλγαρία – πάνω από 7.402.061.

Περισσότεροι από 490.000 τόνοι αποβλήτων εισήχθησαν κατά την ίδια περίοδο από τη Σερβία και περισσότεροι από 250.000 τόνοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα.

Τα υπόλοιπα απόβλητα εισήχθησαν από την Τουρκία – πάνω από 32.000 τόνοι, και μικρότερες ποσότητες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και η Ελβετία καθώς και από άλλες χώρες, και αφορούσαν κυρίως απόβλητα ελαστικών και μπαταριών.

Πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από