Αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις δηλώσεις του που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό όπου – μεταξύ άλλων – ζήτησε να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας άφησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τόνισαν κυβερνητικές «πηγές» ο  κ. Τσίπρας «δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας».

Επιπλέον, τονίζεται, «κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Προσθέτουν δε, πως προξενεί εντύπωση μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς – όπως λένε – «ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας».

Τσίπρας : Να ανασταλεί η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τον κίνδυνο μίας νέας εθνικής περιπέτειας.

«Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση.

Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος».

Αιχμές κατά Μητσοτάκη

«Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική» είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας αιχμές κατά της στρατηγικής Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα όπως είπε, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.

«Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Του δήλωσα επίσης, πρόσθεσε, ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.

Θέλουμε τεκμηρίωση για την αγορά των F-35

«Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο.

«Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.

Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση».