Με τη μεγάλη παρέλαση των «μπουλουκιών» στην οδό Μητροπόλεως κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Καστοριά.

Πρόκειται για τα καστοριανά Ραγκουτσάρια, το μεγαλύτερο καρναβάλι του χειμώνα, που ξεκινά στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Φώτων, και κορυφώνεται στις 8 Ιανουαρίου με τη μεγάλη παρέλαση των μεταμφιεσμένων στους δρόμους της ακριτικής πόλης.

Εκατοντάδες καρναβαλιστές με τις ευφάνταστες στολές τους, οργανωμένοι σε παρέες, κατέκλυσαν χθες το βράδυ την οδό Μητροπόλεως σε μήκος δύο χιλιομέτρων, χορεύοντας και πίνοντας μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τον τόνο και το ρυθμό σε αυτήν τη μοναδική γιορτή του χειμώνα έδωσαν οι τριάντα και πλέον ορχήστρες, με χάλκινα, κρουστά και πνευστά, που πλαισίωναν τις παρέες (μπουλούκια).

Οι καλύτεροι μουσικοί από τη Δυτική Μακεδονία, τη Γουμένισσα, αλλά και το γειτονικό Μοναστήρι και τη Σερβία, είναι παρόντες σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή της πόλης, παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς της Μακεδονίας και των Βαλκανίων.

Το σήμα έναρξης της καστοριανής διονυσιακής γιορτής έδωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κορεντσίδης, που με το «μπουλούκι» του και συνοδεία χάλκινων και πνευστών περπάτησε την οδό Μητροπόλεως, ένα από τα παλαιότερα σοκάκια της πόλης, που οδηγεί στη μεσαιωνική πλατεία του Ντολτσό.

Το θερμόμετρο στην Καστοριά έδειχνε -5 βαθμούς Κελσίου, αλλά αυτό δε στάθηκε εμπόδιο στο να κατακλύσουν οι καρναβαλιστές την οδό Μητροπόλεως, σε ένα γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Για πολλούς η χθεσινή βραδιά θεωρείται ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές των καστοριανών Ραγκουτσαριών, στην οποία λαμβάνουν μέρος ακόμη και οι επισκέπτες που έχουν κατακλύσει όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Η ξέφρενη γιορτή θα συνεχιστεί και σήμερα με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων, που είναι οργανωμένοι σε μπουλούκια ή παρέες, που θα ξεκινήσουν από το δημαρχείο και μέσω της πλατείας Ομονοίας θα καταλήξουν στη μεσαιωνική πλατεία του Ντολτσό.

Εκεί επισκέπτες και καρναβαλιστές θα γίνουν μια παρέα, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις γιορτές του εορταστικού δωδεκαημέρου.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από