Tο κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

«Χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου.

Αναγνωρίζοντας ότι η σχέση με το Ταμείο «δεν ήταν πάντα εύκολη» ο πρωθυπουργός εστίασε στα σημαντικά θέματα που «νομίζω συμφωνούμε, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία».

Φεύγει μετά από 10 πετρινά χρόνια

Το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα λειτουργούσε από τα τέλη του 2010 και πρώτος επικεφαλής του ήταν ο Ολλανδός Μπόουμπ Τράα.

Η παρουσία του ταυτίστηκε με τα δέκα «πέτρινα χρόνια» για την Ελλάδα με τα μνημόνια, με τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.

Ως εκ τούτου η αναστολή λειτουργίας του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς η απόφαση αυτή συνεπάγεται πως πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα ειδικού ενδιαφέροντος για το Ταμείο. Μια επιλογή που ενισχύει το κυβερνητικό επιχειρήμα ότι «η Ελλάδα γύρισε πλέον σελίδα», και προφανώς θα αξιοποιηθεί δεόντως από την κυβέρνηση.

Μειώθηκε το χρέος στο ΔΝΤ

Στην επιλογή αυτή του Ταμείου προφανώς έπαιξε ρόλο και η σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας προς το Ταμείο μετά την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του.

Σήμερα τα εκκρεμή δάνεια της Ελλάδος προς το Ταμείο ανέρχονται σε μόλις 5,6 δισ. ευρώ και αναμένεται να μειωθούν δραστικά μέσα στο 2020, μέσω μιας νέας πρόωρης αποπληρωμής.

Στο τραπέζι και τα πλεονάσματα

Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Επομένως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συζητήθηκε και κυρίως τη συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τέθηκε το ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2021 και μετά, όπως αποδεικνύεται τόσο από την προαναγγελία του πρωθυπουργού, λέγοντας στο Atlantic Council πως η Ελλάδα αναμένει πως το ΔΝΤ θα την υποστηρίξει στη συζήτηση που θα ανοίξει με τους Ευρωπαίους για την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και από τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η δήλωση Μητσοτάκη

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην Ουάσινγκτον.

«Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον τόνισε: «Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης, χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».