Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κολλημένο στο χθες» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη «Το Βήμα της Κυριακής».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας στον Στέλιο Πέτσα κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θεωρεί τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας «χθες».

Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέδεσε την επιλογή του να στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ο κ. Τσίπρας -και με την τελευταία του συνέντευξη- αποδεικνύει ότι παραμένει κολλημένος στο χθες» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας και αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας «παραβιάζει ανοιχτές θύρες».

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και κατέληξε:

«Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Τσίπρα. Ούτε η Ελλάδα. Όλοι μαζί, ενωμένοι, προχωράμε μπροστά για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Επανεκλογή Παυλόπουλου και σύγκληση συμβουλίου αρχηγών

«Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής» φανερώνει την αμηχανία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου» απάντησε ο κ. Χαρίτσης.

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ότι δεν ζητά απλή ενημέρωση αλλά εθνική υπευθυνότητα από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, χειρίζεται την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με όρους καλλιστείων. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσπευση της επανεκλογής Παυλόπουλου με ευρεία πλειοψηφία και στη συνέχεια σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον Προκόπη Παυλόπουλο ως «χθες» με το οποίο είναι «κολλημένος» ο Αλέξης Τσίπρας, να αναλάβει την ευθύνη και να ενημερώσει τους πολίτες για τη θέση του και να κριθεί για αυτή. Αλλά, επιτέλους, τις κρίσιμες αυτές ώρες, ας πάψει τα παιχνίδια με τους θεσμούς» ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση.

Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Τσίπρας είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός οφείλει να αναγνωρίσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα προεδρικά καλλιστεία. Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα πρόεδρο για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία».

Αιχμές για τη στάση Τραμπ στα ελληνοτουρκικά

Για τα εθνικά θέματα και την προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει, ότι εάν τα αμερικανικά συμφέροντα όπως εκφράζονται από τον πρόεδρο Τραμπ δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας και ειδικά στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας.

«Θεωρώ λάθος το ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει» λέει.

Ναι στη Χάγη

Ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ της προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να τα βρουν με διμερή διάλογο.

«Ως πατριωτική δύναμη ευθύνης στηρίζουμε κάθε καθαρή και συγκροτημένη προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάθε προσπάθεια εφαρμογής της της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τη διεθνοποίηση της καταγγελίας της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης,, τους ανοιχτούς διαύλους με τη γείτονα, τον διάλογο για τα ΜΟΕ, καθώς και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και –αν αποτύχουν – προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Την ίδια στιγμή, όμως περιμένουμε ξεκάθαρα βήματα από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση μιας σοβαρής εθνικής στρατηγικής» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.