Για επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος Κύπρου και Ισραήλ που διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι το έργο αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα.

Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα νέο ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα συμβάλει στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης. «Ο νέος αγωγός θα αυξήσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, ενώ θα δώσει στρατηγικό βάθος στη συνεργασία μας με το Ισραήλ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ενας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο θα έχει προφανείς θετικές συνέπειες στις χώρες που συμμετέχουν. Αποτελεί παράλληλα συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.