Η ταινία «Μόνος στο Σπίτι» (Home Alone) προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1990.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα του το «Μόνος στο Σπίτι» έχει πια τη δική του θέση ανάμεσα στις πιο κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί την χριστουγεννιάτικη ταινία με τα περισσότερα έσοδα στο box office της Νότιας Αμερικής.

Η ταινία έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών.

Το «Μόνος στο Σπίτι»  έγινε η κωμωδία με τα περισσότερα έσοδα στο box office όλων των εποχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ρεκόρ το οποίο κατείχε και παγκοσμίως μέχρι και το 2011 όταν κυκλοφόρησε η ταινία «The Hangover II», η οποία το ξεπέρασε.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Μακόλεϊ Κάλκιν στον ρόλο του χαριτωμένου Κέβιν ΜακΚάλιστερ, ένα αγόρι που η οικογένειά του αφήνει κατά λάθος μόνο στο σπίτι, όταν φεύγουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Παρίσι.

Ο Κέβιν, αρχικά, απολαμβάνει το γεγονός του να είναι μόνος στο σπίτι, αλλά σύντομα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο διαρρήκτες τους οποίους υποδύονται οι Τζο Πέσι και Ντάνιελ Στερν.

Τους γονείς του Κέβιν υποδύονται οι Κάθριν Ο’Χάρα και Τζον Χερντ.

Για το «Home Alone» o Κάλκιν προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Α’ Αντρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ η ταινία προτάθηκε για 2 Όσκαρ: Καλύτερης Μουσικής (Τζον Γουίλιαμς) και Καλύτερου Τραγουδιού (μουσική/στίχοι: Τζον Γουίλιαμς/Λέσλι Μπρικούς.

Λόγω της επιτυχίας που γνώρισε η ταινία ακολούθησαν τέσσερις συνέχειες:

«Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη» το 1992 ( η μόνη συνέχεια στην οποία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι ηθοποιοί με την αυθεντική ταινία),

«Μόνος στο Σπίτι 3» το 1997,

«Μόνος στο Σπίτι 4» το 2002 και

«Μόνος στο Σπίτι 5» το 2012.

Πώς είναι άραγε οι πρωταγωνιστές της ταινίας σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη προβολή;

Πάρτε μια γεύση στο βίντεο που ακολουθεί: