ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Τροφή για το πνεύμα ή για το σώμα; Ο,τι κι αν προτιμήσετε, τα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη έχουν κι από μια πρόταση. Στα ράφια με τις δικές του εκδόσεις μπορείτε να βρείτε τους δύο πρώτους τόμους – από τους τέσσερις που θα εκδοθούν συνολικά ως το τέλος του 2020 – με τα άπαντα του Ανδρέα Κάλβου και να ανακαλύψετε την αλληλογραφία του ποιητή των διάσημων «Ωδών», όπως επίσης τις τραγωδίες και τα δοκίμιά του μεταξύ άλλων, ενώ για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον άγνωστο ρόλο μιας σπουδαίας γυναίκας υπάρχει το έργο της Λίας Παπαδάκη «Πίσω από το πέπλο της ωραιότητας» (αριστερά), μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η συμβολή της Εύας Πάλμερ στον τρόπο που ο Σικελιανός προσέλαβε την ελληνική αρχαιότητα.

Αν πάλι προτιμάτε τροφή για το σώμα, μια χειροποίητη σοκολάτα με ψημένο σουσάμι ή με μαστίχα Χίου και καβουρδισμένα αμύγδαλα, τυλιγμένη με κεντήματα από τη συλλογή νεοελληνικής τέχνης του μουσείου, είναι εξαιρετική επιλογή. Οσοι έχετε οικολογικές ανησυχίες δε, αντί να στείλετε στην ανακύκλωση το πλαστικό μπουκάλι από το νερό, ντύστε το με ένα έργο τέχνης, μετατρέψτε το σε ανθοδοχείο και στολίστε το τραπεζάκι του σαλονιού. Το «φόρεμα» που κοσμείται με μοτίβα από ηπειρώτικα κεντήματα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη σχεδίασε η ομάδα Metoo σε συνεργασία με την Alessia De Pasquale. Η θήκη-βάζο είναι καμωμένη από βαμβακερό καμβά ελληνικού υφαντουργείου και κυκλοφορεί σε δύο μεγέθη.

Πωλητήρια Μουσείου Μπενάκη: Κουμπάρη 1, Κριεζώτου 3, Πειραιώς 138, Διπύλου 12 και Ασωμάτων, Λ. Ποσειδώνος 14, Απόλλωνος 40 (Βουλιαγμένη).

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Χριστούγεννα χωρίς μολυβένια στρατιωτάκια δεν γίνονται, όμως δεδομένου ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έχει μια πρόταση που συνδυάζει και τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες και ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής: επιχρωματισμένους μολυβένιους αγωνιστές της Επανάστασης με τις σημαίες ανά χείρας ή δίπλα στα βόλια και τα κανόνια τους, γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και προσωπικότητες που συνδέθηκαν με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, όπως ο Λόρδος Βύρωνας. Αν πάλι βλέπετε την Ιστορία με πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, οι πρωταγωνιστές του 1821 που έχουν σχηματιστεί από Playmobil και πρωταγωνιστούν στην περιοδική έκθεση του μουσείου έχουν πάρει θέση πάνω σε κούπες, σημειωματάρια και μαγνητάκια. Τέλος, αν αγαπάτε το διάβασμα, σταθείτε στην έκδοση με τα 41 πρώτα διηγήματα του λογοτεχνικού διαγωνισμού «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821» που οργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Παλαιά Βουλή, Σταδίου 13

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εχετε σκεφτεί να κρεμάσετε στον λαιμό σας τον κεντημένο ποδόγυρο από ένα κρητικό πουκάμισο του 18ου αιώνα; Να περάσετε τα κλειδιά σας σε μια πινελιά από μια υφαντή καρπαθιώτικη στυλομαντίλα – το κιλίμι δηλαδή που κάλυπτε τον στύλο του σπιτιού – ή να «ταξιδεύετε» με βάρκα τα παραδοσιακά σκυριανά κεντήματα; Στο πωλητήριο του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού θα βρείτε το ορειχάλκινο παντατίφ της Μαρίας Τσιμπισκάκη, το γούρι-μπρελόκ της Κατερίνας Αναστασίου και τα ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά καραβάκια της Σοφίας Βεκίνη, αλλά και δεκάδες ακόμη χειροτεχνήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας, κεντήματα, φιγούρες θεάτρου σκιών, κοσμήματα και αξεσουάρ φτιαγμένα με παραδοσιακές τεχνικές ή απρόσμενα υλικά.

Πωλητήριο του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Αδριανού 45.

ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Μοιάζει ενδιαφέρον να κοιτάζει ο Πολ Σεζάν το παλτό σας πάνω από τον ώμο του ή να σερβίρετε τον καφέ στους καλεσμένους σας πάνω σε μια «Νεκρή φύση» του Πολ Γκογκέν. Και για να συμβούν αυτά δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο από μια επίσκεψη στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στο πωλητήριο του ισογείου θα βρείτε από κεριά με τη «Μικρή χορεύτρια» του Εντγκαρ Ντεγκά έως μια κρεμάστρα με την αυτοπροσωπογραφία του Σεζάν κι έναν δίσκο σερβιρίσματος από πλέξιγκλας με το έργο «Νεκρή φύση με γκρέιπφρουτ». Για τους μικρούς φιλότεχνους προτιμήστε ένα ξύλινο παζλ για να φτιάξετε τη φιγούρα του Πάμπλο Πικάσο, του Τουλούζ Λοτρέκ και του Βίνσεν βαν Γκογκ (δεξιά), ενώ όσοι αγαπάτε τις εκδόσεις τέχνης θα βρείτε όλους τους καταλόγους των εκθέσεων του Ιδρύματος στην Ανδρο – από τον Χένρι Μουρ ως τον Μαν Ρέι και από τον Ογκίστ Ροντέν ως τον Μαρκ Σαγκάλ και τον Ζορζ Μπρακ.

Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13.

ΜΟΜus – ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ

Φόρεμα με υπογραφή από έναν διάσημο οίκο μπορεί να είναι μια επιλογή πολλών ενόψει του ρεβεγιόν. Φόρεμα όμως με την υπογραφή μίας από τις πιο σημαντικές δημιουργούς της Ρωσικής Πρωτοπορίας, της Λιουμπόβ Ποπόβα, πόσες θα επιλέξουν; Οσες σπεύσουν στα πωλητήρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – ΜΟΜus, καθώς εκεί διατίθενται αποκλειστικά τα φορέματα, οι εσάρπες και τα μαντίλια που δημιουργήθηκαν με βάση τα πρωτότυπα σχέδια της καλλιτέχνιδος στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδρομικής της που έχει διοργανωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη. Τα σχέδια των φορεμάτων υπογράφει η Κική Ιωαννίδου. Κι αν πάλι η γκαρνταρόμπα σας είναι πλήρης, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην καρφίτσα-καθρέφτη, εμπνευσμένη από το έργο του Ιβάν Κλιούν «Αναφορικά με το πρόβλημα της σύνθεσης και κατασκευής σύμφωνα με τις διακοσμητικές και οργανικές αρχές» του 1924 ή τη μαύρη που βασίζεται στο έργο του Καζιμίρ Μαλέβιτς «Προσχέδιο για σουπρεματιστική σύνθεση», σχεδιασμένες από την Εύη Παπαβέργου. Και βεβαίως τα αριθμημένα κοσμήματα (έως 50 τεμάχια) – παντατίφ, δαχτυλίδια και καρφίτσες – από επιροδιωμένο ασήμι με την υπογραφή της Αλεξ Μυλωνά.

Πωλήτηριο MOMus – Μουσείο Αλεξ Μυλωνά, πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5.

Θεσσαλονίκη: MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21 MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πορσελάνινες κούπες με κυκλαδικά ειδώλια (Bend), ελεφαντάκια-στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο (Φίλιππος Θεοδωρίδης), πολύχρωμα τσαντάκια μεταφοράς φαγητού από ρητίνη (Αlessi) και πήλινα σετ τσαγιού (Κika Hinari) είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα τέχνης που συναντά κάποιος σε ένα από τα πιο ενημερωμένα πωλητήρια μουσείου, εκείνου του Κυκλαδικής Τέχνης. Ανάμεσα στην πλούσια συλλογή κοσμημάτων, αλλά και στις αναρίθμητες προτάσεις παιδικών εκδόσεων για ελληνόφωνους αλλά και ξενόγλωσσους μικρούς επισκέπτες, οι φίλοι του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν αλλά και να αποκτήσουν τις εκδόσεις του οίκου Assouline με έμφαση στα ταξίδια, στη μόδα, στην υψηλή γαστρονομία και στο ντιζάιν, ο οποίος άνοιξε τον μοναδικό pop up χώρο του στο ισόγειο του ελληνικού μουσείου (επάνω).

Πωλητήριο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Ν. Δούκα 4.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Ενα δώρο που συμβολίζει ευφυΐα, εγρήγορση και καλή τύχη ή ένα που προστατεύει από το κακό μάτι και από το δηλητήριο; Αυτές είναι οι δύο βασικές προτάσεις που κάνει για τις φετινές γιορτές το Μουσείο Ακρόπολης. Το πρώτο σε προσέλευση κοινού μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα 100 πιο δημοφιλή παγκοσμίως για αυτές τις γιορτές, πέρα από τη συλλογή του από φουλάρια, κοσμήματα, πάνινες τσάντες, παιχνίδια και κατασκευές – όλα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου – προτείνει ως ζωάκι-έμβλημα της νέας χρονιάς τη χελώνα. Η πρωταγωνίστρια του μύθου του Αισώπου, που θεωρείται ότι προστάτευε τους ανθρώπους από το κακό μάτι και το αίμα της λειτουργούσε ως αντίδοτο στο δηλητήριο, εμφανίζεται ανάγλυφη σε ένα μολύβδινο μετρικό βάρος και ποζάρει στη βιτρίνα του πωλητηρίου είτε ως κεραμικό πρες παπιέ που σχεδίασε ο Αντώνης Παλλές, είτε ως ορειχάλκινο γούρι με την υπογραφή της Μαργαρίτας Μυρογιάννη (κάτω). Εναλλακτικά διαλέξτε κάποια από τις χριστουγεννιάτικες μπάλες με μοτίβα γερανών εν πτήσει που είναι εμπνευσμένες από μια σπάνια χρωματισμένη απεικόνιση του πτηνού που αποτελούσε σύμβολο ευφυΐας, εγρήγορσης και καλής τύχης και το οποίο βρίσκεται στο γείσο του πρώτου Παρθενώνα (570 π.Χ.). Το σχέδιο είναι της Παρασκευής Πρεβενά.

Πωλητήριο Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15.