Ένα σπάνιο είδος ερωδιού που δεν συναντάται στην Ελλάδα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά, σε εκβολή ποταμού στα Χανιά.

Το πτηνό αυτό είναι ο Γραμμοτσικνιάς ή ο ερωδιός των μανγκροβίων (Butorides striata),  που συνήθως συναντάται στα μανγκρόβια δάση -δηλαδή αυτά που αντέχουν την αλατότητα της ρηχής θάλασσας-, των τροπικών περιοχών.

Η πιο κοντινή περιοχή που αναπαράγεται είναι η νότια ακτή της χερσονήσου Σινά στην Ερυθρά θάλασσα. Δεν μεταναστεύει, παρά μόνο μετακινείται λίγο εκτός αναπαραγωγικής περιόδου.

Έτσι η παρουσία ενός νεαρού σε εκβολή ποταμού στα Χανιά (πρωτοκαταγράφηκε από τον φυσιοδίφη και φωτογράφο άγριας φύσης Φώτη Σαμαριτάκη την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019) είναι μια μεγάλη έκπληξη, και πρώτη καταγραφή του είδους στη χώρα μας (εφόσον έχει εξασφαλιστεί ότι δεν είναι δραπέτης από αιχμαλωσία).

Υπάρχει μια καταγραφή του είδους στην Κύπρο το 2014.

Η επιλογή για ξεκούραση και διατροφή στη συγκεκριμένη εκβολή μπορεί να οφείλεται στην αφθονία ψαριών σε τμήμα της εκβολής που προέκυψε από συνδυασμό ισχυρών βροχοπτώσεων και αντιπλημμυρικών έργων.

Να σημειωθεί ότι από τα 62 διαφορετικά είδη ερωδιών που υπάρχουν ανά τον κόσμο, μόνον εννέα ζουν στην Ευρώπη, από τα οποία τα επτά φωλιάζουν ομαδικά, σχηματίζοντας αποικίες σε παραποτάμια ή παραλίμνια δάση, μέσα σε πυκνούς καλαμώνες ή ακόμη και σε μεγάλα μοναχικά δένδρα. Τα άλλα δύο είδη φωλιάζουν μεμονωμένα, σε καλαμώνες. Στην χώρα μας αποικίες έχουμε κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη(Κερκίνη κ.ο.κ.).

Τους ερωδιούς τους ξεχωρίζεις από τον μακρύ λαιμό και το ράμφος, τα ψηλά πόδια και κυρίως τη χάρη με την οποία περπατούν στα ρηχά νερά, κάτι που τους κατέστησε αξιοπρόσεχτους ακόμη από την αρχαιότητα. Μάλιστα ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που τα περιέγραψε.

πηγή: birdinggreece