Ως «ανάξιο λόγου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Το βήμα που έκανε η Βουλή των Αντιπρόσωπων των ΗΠΑ είναι ανάξιο λόγου» είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας, στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των μελών του κόμματός του, ότι οι ιστορικοί θα πρέπει να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις και όχι οι πολιτικοί. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τους Αρμένιους να ανοίξουν τα αρχεία τους για έρευνα αλλά, όπως είπε, αυτοί το αρνούνται γιατί δεν έχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.

«Ας μιλήσουμε στη δική μας γλώσσα. Αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί μας συκοφαντεί και λυπούμαστε για την αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης από το κοινοβούλιο μιας άλλης χώρας. Το θέμα δεν πρέπει να είναι πολιτικό, πρέπει να το ερευνήσουν ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Και, μόλις τελειώσουν αυτές οι έρευνες, οι πολιτικοί πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να αποφασίσουν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η τουρκική βουλή δεν θα αφήσει το θέμα αναπάντητο.

Νέα πυρά κατά των Ευρωπαίων

Από τα πυρά του Ερντογάν δεν γλίτωσαν και οι Ευρωπαίοι τους οποίους κατηγόρησε για παροχή προστασίας στους Κούρδους.

«Οι υποστηρικτές των τρομοκρατών, ειδικά αυτοί στην Ευρώπη, έχουν πραγματοποιήσει 700 ενέργειες με στόχο την Τουρκία από την αρχή της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι αρκετές από αυτές τις χώρες είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αλλά αποδέχονται αυτές τις ενέργειες των «τρομοκρατών».

«Δίνουμε νέο αγώνα ανεξαρτησίας»

«Η Τουρκία δίνει ένα νέο αγώνα ανεξαρτησίας και οδεύει με τα σωστά βήματα προς την επιτυχία. Από το ξεκίνημα της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης, σχεδόν 700 ενέργειες έχουν γίνει σε βάρος μας από μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων, που προέρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και από χώρες της ΕΕ, με την οποία διαπραγματευόμαστε. Έχουμε προχωρήσει σε διευθετήσεις σε περιοχή 4.219 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εξουδετερώνοντας 900 τρομοκράτες.

Επαναλαμβάνω πως υπάρχουν χώρες που στηρίζουν τους τρομοκράτες, ειδικά στην Ευρώπη. Κάνουν λάθος και πρέπει να ξέρουν πως το τρομοκρατικό φίδι που τρέφουν κάποια στιγμή θα γυρίσει και θα τους δαγκώσει» ανέφερε.

Ίσως συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης πως, αν κριθεί αναγκαίο, η ζώνη ασφαλείας θα επεκταθεί, ενώ τόνισε πως θα δίνονται «απαντήσεις» σε επιθέσεις εκτός ζώνης.

«Έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε τις δικές μας επιχειρήσεις, αν δούμε πως τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν μετακινηθούν από τη ζών των 30 χιλιομέτρων ή αν συνεχίσουν να επιτίθενται, από οπουδήποτε κι αν βρίσκονται».

Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε πως την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι περιπολίες στη Συρία, σε συνεργασία με τους Ρώσους, ενώ αναφέρθηκε και στους στρατιωτικούς χαιρετισμούς Τούρκων αθλητών, τονίζοντας: «Είναι πολύ φτωχοί όσοι φοβούνται τους αθλητές που χαιρετούν τους στρατιώτες μας. Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα το έργο μας».