Αφιερωμένο στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία είναι το εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Point».

Σε αυτό διακρίνεται ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – τον οποίο η εφημερίδα αποκαλεί «εξολοθρευτή»- να χαιρετά στρατιωτικά, ενώ από κάτω αναγράφεται: «Θα αφήσουμε τον Ερντογάν να σκοτώσει τους Κούρδους (και να απειλεί την Ευρώπη);»

Δεδομένης και της έντονης αντιπαράθεσης Γαλλίας – Τουρκίας, με τους δύο προέδρους να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες και σκληρές εκφράσεις, η εφημερίδα κάνει λόγο στο εξώφυλο για «εθνική κάθαρση, η μέθοδος Ερντογάν».

Δείτε το επίμαχο πρωτοσέλιδο:

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αυτή ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα εξαπολύει δριμεία επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηταν Μάιος του 2018 όταν η Le Point κυκλοφόρησε, αποκαλώντας τον τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα».

Οι αναφορές της Le Point στην «πραγματική αυτοκρατορία» που είχε την ευκαιρία να εγκαθιδρύσει στην Τουρκία ο Ερντογάν, στον απόηχο της απόπειρας ανατροπής του προ διετίας, και τη μεγαλομανία του, ενόχλησαν σφόδρα τον «σουλτάνο» και την κυβέρνησή του.

Το περιοδικό κατήγγειλε μάλιστα εκστρατεία απειλών, εκφοβισμού και εξύβρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στο δρόμο, όπου ομάδες τούρκων υποστηρικτών του Ερντογάν απειλούσαν καταστηματάρχες αναγκάζοντάς τους να αφαιρέσουν τις αφίσες του περιοδικού από τις βιτρίνες τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αφίσες του Le Point καλύφθηκαν από άλλες αφίσες υπέρ του Ερντογάν, ενώ σε άλλες επιστρατεύθηκε η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη μετά την αποκατάσταση της αφίσας με το εξώφυλλο του περιοδικού.

Η παρέμβαση Μακρόν

Παρέμβαση για το ζήτημα που είχε προκύψει είχε κάνει και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι απολύτως απαράδεκτη η αφαίρεση των αφισών του περιοδικού Le Point από τα κιόσκια των εφημερίδων με το επιχείρημα ότι δεν αρέσουν στους εχθρούς της ελευθερίας στην Γαλλία, όπως και στο εξωτερικό. Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή: χωρίς αυτήν, είναι δικτατορία» είχε γράχει στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας.