Συλλαλητήριο στα Προπύλαια πραγματοποιούν αυτή την ώρα φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου καθώς και για τις υπόλοιπες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Φοιτητικοί σύλλογοι αριστερών παρατάξεων έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια αντιδρώντας στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση αλλά και στη ρύθμιση για την άμεση αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων και της ισοδυναμίας των πτυχίων τους με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ.

Μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια οι φοιτητές πραγματοποιούν πορεία.

Καταλήψεις

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για το θέμα του ασύλου αλλά και για στην επικείμενη αλλαγή που θα θέτει ανώτατο όριο φοίτησης (4+2) έτη, φουντώνουν.

Το πρωί ομάδες φοιτητών πραγματοποίησαν κατάληψη στο Οικονομικό πανεπιστήμιο, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις φαίνεται πως λαμβάνουν φοιτητικοί σύλλογοι και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου «το  κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου, σήμερα Πέμπτη 17/10/2019, τελεί υπό κατάληψη από ομάδα που δηλώνει ότι εκπροσωπεί τον Σύλλογο Φοιτητών ΑΣΟΕΕ. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη η διεξαγωγή του προγραμματισμένου ακαδημαϊκού και διοικητικού έργου στο κεντρικό κτήριο».

Η κατάληψη κατά τα άλλα ανακοινώθηκε ως απόφαση του φοιτητικού συλλόγου του Ιδρύματος λόγω της ψήφισης των διατάξεων του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΟΕΕ πήρε αγωνιστική απόφαση από γενική συνέλευση έπειτα από 5 χρόνια. Μετά από μαζική και υγιή διαδικασία το σώμα στήριξε το Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο και υπερψήφισε σειρά ψηφισμάτων. Τάσσεται ενάντια στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης, για την εκπαίδευση».