Για το τι επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επιχείρηση κατά των Τούρκων στη Συρία, για τη σιωπηρή αποδοχή των πράξεων από Ρωσία και ΗΠΑ, καθώς και για τη σιωπή της Ευρώπης μίλησαν μέσα από την εκπομπή One Line Weekend ο πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ και αντιναύαρχος ε.α, Βασίλης Μαρτζούκος και ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ρομπόπουλος.

«Η αρχική δήλωση των Τούρκων πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση κατά των Κούρδων ήταν ότι πάει να πολεμήσει τον ISIS, ωστόσο είναι γνωστό ότι πολεμάει τους Κούρδους και έχει αφήσει σχεδόν 1000 από αυτούς ελεύθερους» είπε ο κ. Μαρτζούκος.

«Η εκτίμηση είναι ότι αν μείνει στη ζώνη των 30 χλμ. η Τουρκία, έχει τις ευλογίες των πάντων. Με Πούτιν και Τραμπ να του κλείνουν το μάτι και τη Ευρώπη σε αδράνεια, όλα δείχνουν ότι θα επιτύχει το στόχο της» συμπλήρωσε. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του «αν η επέλαση της Τουρκίας προεκταθεί προς Νότο τότε οι αντιδράσεις θα λάβουν πιο έντονη μορφή και η Τουρκία δεν θα έχει τόσο εύκολο έργο» και συμπλήρωσε πως «όσο πιο πολύ ανοίγεται τόσο πιο ευάλωτο γίνεται σε ανταρτοπόλεμο».

Αναφορικά με τους εκατοντάδες τζιχαντιστές που έχουν απελευθερωθεί μετά τις τουρκικές επιθέσεις διευκρίνισε πως «προφανώς απειλούν την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη ευθύνη, πρέπει να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, γιατί τις επόμενες μέρες δεν ξέρουμε ποιος θα μπει».

Μάλιστα, σχετικά με το προσφυγικό τόνισε ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η Ευρώπη δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και ασκούνται εθνικές πολιτικές, σύμφωνα με τα συμφέροντα», ενώ αναφορικά με την Ελλάδα υπογράμμισε ότι «υπάρχει έλλειψη εθνικής στρατηγικής και αυτή τη στιγμή είμαστε ο χρήσιμος ηλίθιος».

Από την πλευρά του ο κ. Ρομπόπουλος τόνισε πως ο λόγος που ο Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως» στον τούρκο πρόεδρο είναι πως «έψαχνε τρόπο να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και ήταν ένα καλό πρόσχημα. Συνδυάστηκαν όλα αυτά και δόθηκε και η ευκαιρία στην Τουρκία να κάνει την επίθεση».

Πηγή: onetv.gr