Μία ελληνική πλάκα που βρέθηκε πριν από πολλές δεκαετίες στο Ισραήλ κατάφεραν και αποκρυπτογράφησαν ειδικοί.

Αυτό που βρήκαν όμως δεν το περίμεναν με τίποτα.

Κι αυτό γιατί στην πλάκα είχε χαραχθεί πάνω μία… κατάρα.

Η κατάρα στην αρχαία πλάκα

Συγκεκριμένα οι ειδικοί έφεραν στο φως μία κατάρα που ωθούσε τους δαίμονες να ενεργήσουν εναντίον ενός χορευτή με το όνομα «Manna».

Η αποκρυπτογράφηση έγινε μετά από πολλά χρόνια χάρη στα νέα τεχνολογικά μέσα με τα οποία οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο που ήταν χαραγμένο πάνω στη πλάκα.

Η επιγραφή, η οποία ανακαλύφθηκε στα ερείπια ενός θεάτρου, καλεί θεούς και δαίμονες να βλάψουν τον «Manna και τους προτρέπει να «δέσουν τα μάτια, τα χέρια, τα πόδια».

Καθηγητής εξηγεί τι σημαίνει η επιγραφή

Ο Ατίλιο Μαστροτσίνκε, καθηγητής ρωμαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, ήταν ο πρώτος που αποκωδικοποίησε την επιγραφή και ανέλαβε να εξηγήσει τι σημαίνει αναφέροντας πως το θύμα της κατάρας ήταν πιθανώς ένας διάσημος καλλιτέχνης.

Όταν η κατάρα των 110 γραμμών εγγράφηκε στην πλάκα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήλεγχε την περιοχή και είναι πιθανό ο συγγραφέας και ο χορευτής που κατονομάζονται σε αυτήν να προέρχονταν από αντιμαχόμενες φατρίες.

Η πλάκα εκδόθηκε στους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους

Σύμφωνα με τον Μαστροτσίνκε «αυτή η πλάκα, μαζί με πολλές άλλες που εκδόθηκαν στην ύστερη αυτοκρατορική περίοδο και στους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους επιβεβαιώνει ότι ο χριστιανισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν σταμάτησε τις μαχητικές μαγικές τέχνες. Αντιθέτως, αυτές οι τέχνες ενισχύθηκαν, διαδόθηκαν και έγιναν ολοένα και πιο εξελιγμένες».