Αύξηση των συντάξεων τον Δεκέμβριο, σε επίπεδα σύμφωνα με το πραγματικό ύψος του κατά κεφαλήν εισοδήματος, υποσχέθηκε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στις ισπανικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου και απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε κομματική εκδήλωση, κατά την οποία παρουσίασε το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε άλλα 35 μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, ως πρόγευση του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού υποσχέθηκε ο Σάντσεθ

Από τα μέτρα αυτά ξεχωρίζουν η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση ορισμένων από τα πιο αντιεργατικά μέτρα της εργατικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα, παρέκαμψε κάθε αναφορά στην αύξηση φόρων, στο πλαίσιο της πολιτικής στρατηγικής που το PSOE έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβάνοντας την αλλαγή στον τόνο όσον αφορά το Καταλανικό.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Σάντσεθ, οι κυρίως επωφελούμενοι είναι οι συνταξιούχοι, καθώς ο σοσιαλιστής ηγέτης υποσχέθηκε πως η αύξηση θα ισχύσει από τον Δεκέμβριο, ακόμη κι εάν δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση κι ο ίδιος είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η αύξηση αφορά ένα ποσοστό 0,25% και στη βάση της σημερινής κατώτατης σύνταξης (που είναι 1.140 ευρώ), αντιστοιχεί σε 2,85 ευρώ επί του ποσού.

Επωφελούνται οι συνταξιούχοι

Επίσης, αυξήσεις ανακοίνωσε ο Σάντσεθ και στον προϋπολογισμό των αυτόνομων Περιφερειών, ανακοινώνοντας πως τελειοποιεί τον μηχανισμό για την εκταμίευση αυτών των 5 δισ. ευρώ, παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που θεωρεί το μέτρο αυτό και τον χρόνο της ανακοίνωσής του ως καθαρά ψηφοθηρικό.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός περιλαμβάνονται η αποποινικοποίηση της πορνείας, η νομοθετική ρύθμιση της ευθανασίας, η κατάργηση του πάγιου τέλους στις παροχές υγείας, η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η σύσταση μίας αρχής για την προστασία των πελατών στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δημιουργία περιφερειακών συμβουλίων για τη διαπίστωση της εφαρμογής του προεκλογικού προγράμματος και τη σταδιακή κατάργηση του νόμου για τη λογοκρισία στην κάλυψη ορισμένων ειδήσεων που αφορούν τις αστυνομικές και τις δυνάμεις καταστολής (νόμος «φίμωτρο»).

Ο Σάντσεθ επανέλαβε πως το PSOE παρουσιάζεται με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη χώρα και την κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πως κατεβαίνουν στις εκλογές με μόνο πρόγραμμα την αντίδραση στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Πηγή: EFE, El Pais, El Publico, ΑΠΕ-ΜΠΕ