Σε μια πρωτοφανή απόφαση για τα χρονικά του σουηδικού θρόνου προχώρησε ο βασιλιάς της χώρας Καρλ Γκούσταφ, ο οποίος ουσιαστικά αφαίρεσε τα βασιλικά δικαιώματα σε πέντε από τα εγγόνια του.

Τα παιδιά της πριγκίπισσας Μαντελέιν και του πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ δεν θα αποτελούν πλέον μέλη του Βασιλικού Οίκου της Σουηδίας και δεν θα εκτελούν υψηλά βασιλικά καθήκοντα, ούτε θα διεκδικήσουν ποτέ τον θρόνο, όπως ανακοίνωσε το παλάτι.

Θα διατηρήσουν τους τίτλους τους, αλλά θα είναι προσωπικοί

Τα πέντε παιδιά θα διατηρήσουν τους τίτλους ευγενείας τους καθώς και τους τίτλους «πρίγκιπας» και «πριγκίπισσα», οι οποίοι ωστόσο, θα είναι προσωπικοί, δηλαδή, οι μελλοντικοί σύζυγοί τους δεν θα έχουν δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν.

Εξαιρούνται και από το πόσο που δίνουν οι Σουηδοί στο Παλάτι

Από την απόφαση εξαιρούνται τα παιδιά της διαδόχου του θρόνου, πριγκίπισσας Βικτωρίας, ενώ τα εγγόνια που αποπέμπονται από τον βασιλικό οίκο δεν θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος του ποσού που δίνουν ετησίως οι φορολογούμενοι στην βασιλική οικογένεια.

Γιατί το αποφάσισε αυτό;

Όσο για τους λόγους αυτής της απόφασης, φαίνεται πως αφενός ασκήθηκαν πιέσεις στον βασιλιά να μειώσει το κόστος του Παλατιού, αφετέρου η βασιλική οικογένεια είχε μεγαλώσει υπερβολικά καθώς στη σειρά της διαδοχής υπήρχαν δέκα άτομα.