Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στο οχηματαγωγό – επιβατηγό «Olympic Champion», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Βενετία.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 617 άτομα (538 επιβάτες – 79 μέλη του πληρώματος) και 293 οχήματα.

Πλέον, οι έρευνες επικεντρώνονται στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λιμενικό επικεντρώνεται σε δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί παράνομα στο πλοίο και το δεύτερο ότι προκλήθηκε βραχυκύκλωμα σε φορτηγό ψυγεία.

Υπενθυμίζεται ότι ένας Κούρδος νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Φιλιατών, εξαιτίας της φωτιάς. Ο άνδρας αυτός βρέθηκε κρυμμένος σε νταλίκα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ και δεν έχει πει κάτι στις αρχές για το πώς ξεκίνησε η φωτιά.

Νταλίκες καταστράφηκαν από τη φωτιά στο Olympic Champion

Η φωτιά στο Olympic Champion ξέσπασε σε γκαράζ, λίγη ώρα αφότου το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό τη Βενετία.

Το πλοίο επέστρεψε αμέσως στο λιμάνι και ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών, ενώ παράλληλα γινόταν η προσπάθεια κατάσβεσης. Πέντε νταλίκες κάηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως και τα εμπορεύματα τα οποία μετέφεραν.

Εκτός από τον Κούρδο που νοσηλεύεται, οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν σε άλλα τέσσερις ανθρώπους.

Δύο εξ αυτών υπέστησαν εγκαύματα στα πόδια, ένας τραυματίστηκε στη μέση και δύο αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των αναθυμιάσεων.

Τι αναφέρουν μάρτυρες του Olympic Champion

Για τα όσα έζησαν πάνω στο πλοίο διηγήθηκαν στο δελτίο του ΣΚΑΪ τρεις επιβαίνοντες.

Όπως περιγράφει μια κυρία, κατάφερε να κατέβει έγκαιρα από το πλοίο ενώ αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. «Το πλοίο είχε καπνό και ευτυχώς δεν μας έπιασε πανικός», δήλωσε η ίδια.

Μια δεύτερη επιβάτης είπε πως: «Μόλις πήγαμε να ξαπλώσουμε ήρθαν μυρωδιές στην καμπίνα και αμέσως σηκωθήκαμε και φύγαμε. Μετά ακούσαμε και τον πλοίαρχο που είπε να βγούμε έξω».

Ακόμη ένας κύριος ανέφερε πως άκουσε την σειρήνα της φωτιά και είδε τον καπνό από το πλοίο.

Σημειώνεται πως το Olympic Champion ναυπηγήθηκε το 2000, έχει ολικό μήκος 204 μέτρα και πλάτος 26,13.