Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται στον Καναδά – μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας – η αποκάλυψη φωτογραφιών και βίντεο από το παρελθόν του πρωθυπουργού της χώρας Τζάστιν Τριντό, ο οποίος εμφανίζεται να έχει μασκαρευτεί σε… μαύρο Αλαντίν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιστάσεις.

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί νέο βίντεο, που έφερε στο φως το καναδικό τηλεοπτικό βίντεο Global News. Εκεί, ο Τριντό εμφανίζεται με το πρόσωπό του μακιγιαρισμένο μαύρο και φαίνεται να διασκεδάζει.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδού ηγέτη επιβεβαίωσε ότι το βίντεο που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Global News, είναι γνήσιο.

Η φωτογραφία – «φωτιά»

Χθες το βράδυ, το περιοδικό Time δημοσίευσε μια παρόμοια φωτογραφία, που χρονολογείται από το 2001, όπου διακρίνεται ο Τριντό με το πρόσωπό του βαμμένο με σκούρο μακιγιάζ, σε ένα πάρτι. Ο ίδιος παραδέχθηκε επιπλέον ότι είχε βάψει το πρόσωπό του σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού που είχε διοργανωθεί στο Λύκειό του λίγα χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε ερμηνεύσει ένα τραγούδι του διάσημου καλλιτέχνη Χάρι Μπελαφόντε.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για εκείνον, στις αρχές της δεκαετίας του 1990», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Το blackface και η συγγνώμη του Τριντό

Οι εικόνες με το blackface ή brownface, αμφιλεγόμενες πρακτικές που συχνά θεωρούνται ρατσιστικές, βλέπουν το φως της δημοσιότητας έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, με αβέβαιη έκβαση για τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, το Φιλελεύθερο Κόμμα αποφάσισε να αναστείλει την εκστρατεία του ηγέτη του σήμερα. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το κόμμα του Τριντό δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Η φωτογραφία προκάλεσε τόσο σάλο που ο Τρίντο αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη δημοσίως για το blackface.

«Ήταν κάτι που δεν θεωρούσα ρατσιστικό εκείνη την εποχή, όμως το αναγνωρίζω σήμερα ότι ήταν ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα» δήλωσε χθες ο Τριντό.

«Όλη μου τη ζωή εργαζόμουν για να δημιουργήσω ευκαιρίες για τους ανθρώπους, να πολεμήσω τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία» υπογράμμισε ο ίδιος.