Με μία νέα Navtex η Τουρκία «δεσμεύει» τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα, χωρίζοντας το Καστελόριζο από τη Ρόδο και φθάνει μία ανάσα από την Κρήτη, και συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες κατά Αθήνας – Λευκωσίας σε στεριά και θάλασσα.

Ειδικότερα, οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας, και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε ναυτική αγγελία με την οποία ανακοίνωνε την εξέλιξη. Τα ερευνητικά τουρκικά πλοία θα βρίσκονται στο Αιγαίο, νότια του Καστελόριζου, για τρεις μέρες, μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο «Bilim-2» για το χρονικό διάστημα 13 – 16 Σεπτεμβρίου.

Τα πλοία θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες, ενώ η αναγγελία κάνει λόγο και για «εντοπισμό γεωτρητικών στόχων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές έρευνες στην περιοχή.

Ο στόχος της Αγκυρας

Οι ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες δεν γίνονται επί του βυθού και δεν επηρεάζουν την υφαλοκρηπίδα, ωστόσο είναι προφανής η στόχευση της τουρκικής πλευράς τόσο για την επιλογή της περιοχής που αναγγέλθηκε η έρευνα όσο και για την χρονική στιγμή, που υπάρχουν πληροφορίες στο πλαίσιο και των επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου που ασκεί η Άγκυρα, ότι το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος θα κατευθυνθεί ίσως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διεκδικεί τον έλεγχο του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Καστελόριζου – Κύπρου

Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Πέμπτης, η πλήρης αμφισβήτηση από την Αγκυρα της Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου του 2014 για «ενοποίηση των χώρων ευθύνης των δύο χωρών για Έρευνα και Διάσωση», δηλώνοντας ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην ευθύνη του σταθμού της Αττάλειας.

Αθήνα και Λευκωσία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα liberal.gr, με δυο NAVTEX δέσμευσαν δυο γειτνιάζουσες περιοχές για αεροναυτική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή που συναντώνται τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας και οι ζώνες ευθύνης των δύο χωρών για Έρευνα και Διάσωση (Search and Rescue Region).

Ειδικότερα, ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε Αναγγελία (NAVWARN 499/2019) με την οποία δεσμεύσει για την Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στη Θάλασσα του Καστελόριζου με την συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών στις 30 Σεπτεμβρίου από τις 09.00-16.00. Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και ο Σταθμός της Λάρνακας, ο οποίος δέσμευσε για την ίδια ημέρα και ώρα περιοχή για την διεξαγωγή της άσκησης, εντός της περιοχής του Κυπριακού SRR που αποτελεί συνέχεια της περιοχής που έχει δεσμεύσει η ελληνική NAVTEX, ώστε και πρακτικά και συμβολικά να ενισχυθεί η επιχειρησιακή «ενότητα» του χώρου.

Αντιδρώντας, οι τουρκικές Αρχές απάντησαν με δυο NAVTEX (0933/19, 0934/19) με τις οποίες δηλώνουν ότι η ελληνική και η κυπριακή Αναγγελία «εκδόθηκαν από μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό, καθώς η έκδοση Αναγγελιών στην περιοχή αυτή ανήκει στον Σταθμό της Αττάλειας» και μάλιστα κηρύσσει άκυρη την ελληνική NAVTEX.