Βενετία, αποστολή

Στην όγδοη μέρα διεξαγωγής του σήμερα Τετάρτη, η κινηματογραφική Μόστρα δείχνει σαφώς πιο χαλαρή σε ρυθμούς σε σύγκριση τουλάχιστον με το πρώτο πενθήμερο, κατά την διάρκεια του οποίου το Λίντο παρολίγο να βουλιάξει από τον πολύ κόσμο και τους αστέρες. Το πρόγραμμα φυσικά δεν έχει τελειώσει και ποιος ξέρει τι μπορεί να εμφανιστεί μέχρι το τέλος της διοργάνωσης και την ανακοίνωση των βραβείων το προσεχές Σάββατο.

Σε γενικές γραμμές οι ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις και κάποιες είναι βέβαιον ότι θα συζητηθούν για αρκετό καιρό μετά την λήξη του φεστιβάλ. Ταινίες όπως το «Marriage story» του Νόα Μπάουμπακ ή το «Joker» του Τοντ Φίλιπς, πολύ δυσκολα θα απουσιάζουν από τα βραβεία και αξίζει να σημειωθεί ότι άρεσαν εξίσου τους κριτικούς και στο κοινό.  Είναι καθαρά «ορσκαρικές» περιπτώσεις.

Οι αμερικανικές ταινίες ήταν πάντα οι ελκυστικότερες στα φεστιβ’αλ, δεν είναι όμως οι μόνες που προκαλούν συζητήσεις. Από την Τσεχία είδαμε μια έκπληξη, ή καλύτερα ένα φιλμ – σοκ, το οποίο μάλιστα χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Πολλοί θα γνωρίζουν το μυθιστόρημα «Το βαμμένο πουλί» του Γέρζι Κοζίνσκι το οποίο προκάλεσε τεράστιο θόρυβο στην εποχή του (εκδόθηκε το 1965) για τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας παρουσίαζε την ζωή στην Ανατολική Ευρώπη προς τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κινηματογραφική μεταφορά του από τον Τσέχο σκηνοθέτη Βάκλαβ Μαρχούλ είναι μια τρομερή κινηματογραφική εμπειρία αν και η βία στην ταινία, συχνά σε αναγκάζει να στρφέψεις αλλού τη ματιά σου.

Το έργο αναφέρεται στην προσπάθεια ενός μικρού αγοριού να επιβιώσει μέσα σε ένα εντελώς απάνθρωπο περιβάλλον. Η περιπλάνησή τους, μέσα από πλάνα εκθαμβωτικής ασπρόμαυρης ομορφιάς και η γνωριμία του με διάφορα πρόσωπα, φτιάχνουν την δομή της ταινίας που είναι μοιρασμένη σε κεφάλαια – τα επεισόδια της περιπέτειας του μικρού ήρωα που υποδύεται ο καταπληκτικός Πετρ Κότλαρ δίπλα σε διάσημους ηθοποιούς που έπαιξαν στην ταινία απλώς και μόνον επειδή ήθελαν να αποτελούν μέρος της. Ανάμεσά τους ο Στέλαν Σκάσγκαρντ, ο Ούντο Κίερ, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο Τζούλιαν Σαντς και ο Μπάρι Πέπερ.