Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως ένας 17χρονος Βρετανός υπέστη απώλεια όρασης εξαιτίας του γεγονότος ότι από τότε που τελείωσε το δημοτικό σχολείο τρεφόταν αποκλειστικά με τηγανιτές πατάτες, τσιπς και λευκό ψωμί, ενώ ενίοτε έτρωγε καμιά φέτα ζαμπόν ή λουκάνικο.

Οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι είχε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμινών και εμφάνιζε σημάδια σοβαρού υποσιτισμού.

Ο νεαρός επισκέφθηκε με τους γονείς του τον παθολόγο σε ηλικία 14 ετών επειδή αισθάνονταν κουρασμένος. Ο γιατρός διέγνωσε ότι έπασχε με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και του έδωσαν συμπληρώματα, αλλά δεν ακολούθησε τη θεραπεία και δεν βελτίωσε την κακή διατροφή του.

Τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με το περιοδικό Annals of Internal Medicine, οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Bristol Eye λόγω της απώλειας όρασης, μιας πάθησης που ονομάζεται Διατροφική Οπτική Νευροπάθεια.

Η γιατρός Ντενίζ Ατάν, η οποία τον ανέλαβε στο νοσοκομείο, δήλωσε: «Η διατροφή του ήταν ουσιαστικά μια μερίδα πατάτες τηγανιτές από το τοπικό κατάστημα fish&chips καθημερινά. Επίσης έτρωγε τσιπς και μερικές φορές φέτες λευκού ψωμιού και περιστασιακά φέτες ζαμπόν, αλλά καθόλου φρούτα ή λαχανικά»

Η δρ Ατάν είπε ότι τέτοια περιστατικά είναι ευτυχώς ασυνήθιστα, αλλά οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την κακή διατροφή και να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς.

Συγκλονιστικά ευρήματα

Όπως αναφέρουν οι γιατροί που τον εξέτασαν, το πρόβλημα δεν είναι το βάρος του αλλά η σοβαρή διατροφική διαταραχή που του έχει προκαλέσει η περιορισμένης ποικιλίας πρόσληψης τροφής .

«Τα οστά του είχαν χάσει πολύτιμα μέταλλα, γεγονός πραγματικά συγκλονιστικό για ένα αγόρι της ηλικίας του».

Εκτός από τη δίαιτα με συμπληρώματα βιταμινών οι ειδικοί συμβούλεψαν τους γονείς του να τον αναλάβει και μια εξειδικευμένη ομάδα ψυχικής υγείας.

Όσον αφορά την κατάσταση της όρασής του ο έφηβος πληροί τα τυπικά κριτήρια για να θεωρείται τυφλός.

«Έχει τυφλά σημεία ακριβώς στη μέση της όρασής του» δήλωσε η δρ Ατάν, «γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει, ενώ του είναι δύσκολο να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα.

«Μπορεί να περπατήσει μόνο γύρω από τον εαυτό του επειδή διαθέτει περιφφερειακή όραση».

Η διατροφική οπτική νευροπάθεια μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί νωρίς. Αν περάσει καιρός οι νευρικές ίνες του οπτικού νεύρου πεθαίνουν και η βλάβη γίνεται μόνιμη.

Πάντως, η δρ Ατάν δήλωσε ότι και οι vegans διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με την ανεπάρκεια Β12, αν δεν προσλάβουν τη βιταμίνη από άλλη τροφή.