Η εγκράτεια στο φαγητό ή στο γλυκό αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προάσπιση της καλής υγείας. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα όταν η δίαιτα γίνεται πιο αυστηρή από ό,τι αντέχει ο οργανισμός; Και ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να κινητοποιήσουν όσους δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να αναθεωρήσουν το καθημερινό διαιτολόγιό τους;

Οι επιστήμονες της φημισμένης κλινικής «Cleveland» στο Οχάιο σημειώνουν πως όταν το μενού που ακολουθεί κανείς είναι «φτωχό» σε καθημερινή βάση, δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη προβλημάτων. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που λειτουργούν προειδοποιητικά.

Υπενθυμίζουν δε στους αναγνώστες ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε εφέτος ο οργανισμός θρέφεται καλύτερα όταν λαμβάνει βιταμίνες και απαραίτητα συστατικά από το φαγητό που καταναλώνει συγκριτικά με τα συμπληρώματα διατροφής.

1. Μαλλιά-άχυρο. Η σωστή λειτουργία των οργάνων προϋποθέτει την επαρκή λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, με τα θυλάκια των τριχών να μην αποτελούν εξαίρεση. Υπό το πρίσμα αυτό οι αυστηρές δίαιτες που απαγορεύουν ή επιτρέπουν ελάχιστη κατανάλωση πρωτεΐνης στερούν από τα μαλλιά την ενέργεια που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να γίνονται σταδιακά εύθραυστα – μπορεί μάλιστα να εκδηλωθεί και σοβαρή απώλεια μαλλιών. Ειδικότερα έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος συνδέονται με την απώλεια ή την αραίωση μαλλιών και την απώλεια χρωματισμού.

Η λύση: Οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα αβγά και ο σολομός στη σχάρα, οι πλούσιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι τα τρόφιμα που θα δυναμώσουν και πάλι τα μαλλιά.

2. Οταν το δέρμα γερνάει πρόωρα. Η γήρανση είναι μια φυσική, μη ανατρέψιμη σε βάθος χρόνου διαδικασία. Ωστόσο σειρά ερευνών έχουν αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της διατροφής που φρενάρει τα σημάδια της γήρανσης στο δέρμα. Αξίζει να αναφερθεί μια συστηματική ανασκόπηση του 2012, που κατέληξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες A, C, D και E – συμπεριλαμβανομένων των βασικών αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών – έχει ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα

Η λύση: Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα βοηθούν ώστε το δέρμα να δείχνει νέο και υγιές.

3 Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο… Οταν τα ούλα αιμορραγούν ή εμφανίζουν φλεγμονές, η αιτία βρίσκεται συνήθως στην κακή διατροφή. Συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμίνης C αποτελεί τον βασικό ύποπτο για τα συγκεκριμένα αυτά προβλήματα, όπως για τα σφραγίσματα είναι η κατανάλωση ζάχαρης.

Η λύση: Οι φράουλες, οι ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι πατάτες μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο διαιτολόγιο, ενισχύοντας τη στοματική υγιεινή.

4. Οταν ο εγκέφαλος… στεγνώνει. Μήπως διαπιστώνετε δυσκολία μνήμης ή συγκέντρωσης; Ο εγκέφαλος πρέπει να τρέφεται καλά για να αποδίδει τα μέγιστα. Για παράδειγμα, τα λιπαρά οξέα ω-3 παίζουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική ανάπτυξη, και μάλιστα σε όλα τα στάδια της ζωής.

Η λύση: Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το ιχθυέλαιο και ο άγριος σολομός είναι πλούσιες πηγές ω-3.

5. Γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις. Τόσο η διάρροια όσο και η δυσκοιλιότητα αποτελούν σημάδια ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη από διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές συστάσεις οι γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν 25 γραμμάρια ημερησίως και οι άντρες 38 γραμμάρια.

Η λύση: Προσθέστε στο καθημερινό μενού καστανό ρύζι και βρώμη, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

6. Δεν κλείνει η πληγή . Εχει αποδειχθεί ότι οι αυστηρές δίαιτες επηρεάζουν αρνητικά τον χρόνο αποκατάστασης των πληγών αλλά και τον μηχανισμό καταπολέμησης λοίμωξης που μπορεί να προκληθεί στην περιοχή του τραυματισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη θερμίδων, πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για τη σωστή επούλωση των πληγών.

Η λύση: Εστίαση στη διατήρηση μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής για γερό ανοσοποιητικό.

7. Αρρωσταίνετε συχνά. Οι κακές διατροφικές συνήθειες καταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκδήλωση ασθενειών ή λοιμώξεων. Ευτυχώς, το πρόβλημα είναι ανατρέψιμο, αρκεί κανείς να εντάξει στη διατροφή του θρεπτικές τροφές που οχυρώνουν το ανοσοποιητικό.

Η λύση: Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, C και E, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και φολικό οξύ. Ξεκινήστε αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη φρέσκων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στα εσπεριδοειδή, στα φυλλώδη χόρτα αλλά και στο καστανό ρύζι.