Ένα συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο, από την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο με τους τρεις νεκρούς, κατέγραψε ένας 22χρονος δανός τουρίστας από σκάφος στο λιμάνι του νησιού.

Το βίντεο, που δημοσιεύει το saronicmagazine.gr, σοκάρει, καθώς φαίνεται καρέ-καρέ το μέγεθος της έκρηξης, τη στιγμή που το ελικόπτερο προσκρούει στα καλώδια της ΔΕΗ.

Το βίντεο αναρτήθηκε στη νορβηγική ιστοσελίδα vg.no, που φιλοξενεί και δηλώσεις του 22χρονου Δανού.

Ο νεαρός Σίβερσεν δηλώνει σοκαρισμένος, σημειώνοντας ότι έτυχε την ώρα εκείνη να δοκιμάζει τη νέα κάμερα του φίλου του, και γι’ αυτό κατέγραψε την τραγωδία.

Εν τω μεταξύ, μπορεί η ηλεκτροδότηση του νησιού να αποκαταστάθηκε άμεσα μετά το τραγικό δυστύχημα, ωστόσο οι εργασίες δεν ήταν πλήρως επιτυχημένες, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, δεν τοποθέτησαν στο προγενέστερο ύψος τα καλώδια, αλλά 22 μέτρα χαμηλότερα.

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα, την επανάληψη των εργασιών και την ασφαλή επανατοποθέτηση των καλωδίων στο προγενέστερο ύψος.

Την Παρασκευή, ο δήμος Πόρου μέσω ανακοίνωσης επισήμαινε εκ νέου το πρόβλημα με το ύψος στο οποίο τοποθετήθηκαν τα εναέρια καλώδια ανάμεσα σε Γαλατά και Πόρο, αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΔΕΔΔΗΕ:

«Προς το παρόν, θα πρέπει να σταθούμε στη σοβαρότερη συνέπεια της ανευθυνότητας του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία είναι ότι τα καλώδια τοποθετήθηκαν στο μισό περίπου ύψος από εκείνο που βρίσκονταν προηγουμένως (ελάχιστο σημερινό ύψος 26μ. έναντι 48μ. πριν τη βλάβη), με συνέπεια πλέον να υπάρχει σημαντική επικινδυνότητα, όχι μόνο για την αεροπλοΐα, αλλά και για τη ναυσιπλοΐα.

»Μάλιστα, κατά την ώρα της ολοκλήρωσης των εργασιών, οι υπεύθυνοι του ΔΕΔΔΗΕ διαβεβαίωσαν τον δήμαρχο Πόρου, την Πυροσβεστική, αλλά και εγγράφως το Λιμεναρχείο, ότι τα καλώδια βρίσκονται στο προγενέστερο ύψος. Για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να γίνει νέα πολύωρη προγραμματισμένη διακοπή, με πιθανότερη μέρα για αυτήν, την Τρίτη 27 Αυγούστου. Όπως αποδεικνύεται μάλιστα, ο αναγκαίος εξοπλισμός για την ανύψωση των καλωδίων (τάνυση) στο προβλεπόμενο ύψος δεν βρισκόταν στον Πόρο κατά τις εργασίες επανασύνδεσης, γεγονός που ο ΔΕΔΔΗΕ απέκρυψε από όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς».

»Η δημοτική αρχή Πόρου έχει απευθύνει κατεπείγον έγγραφο στην ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ, κοινοποιούμενο σε όλες τις συναρμόδιες αρχές, με το οποίο ζητάει αναλυτικά την κατάρτιση και έγγραφη γνωστοποίηση του σχετικού προγραμματισμού, ώστε μέχρι τότε να ληφθούν από όλους όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Με νεότερη ενημέρωση ο Δήμαρχος Πόρου, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί του Πόρου, η πρώτη από 04:00 έως 05:00 τα ξημερώματα και η δεύτερη από 15:00 έως 16:00 το απόγευμα.

Οι συγκεκριμένες διακοπές είναι απαραίτητες προκειμένου το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού να συνδεθεί (και αποσυνδεθεί) με γεννήτριες που έχει εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε το χρονικό διάστημα από 05:00 έως 15:00 να μπορέσουν να εκτελεστούν οι εργασίες ανύψωσης των καλωδίων στον δίαυλο Πόρου – Γαλατά, οι οποίες ατυχώς δεν έγιναν την Τετάρτη 21 Αυγούστου.

Κατά το διάστημα αυτό επαναλαμβάνεται η παράκληση να αποφευχθεί η χρήση συσκευών που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, καθώς και να γίνει χρήση γεννητριών από όσα κτήρια, καταστήματα και ξενοδοχεία διαθέτουν τέτοιες.

Ο Δήμος τονίζει ότι οι ανωτέρω ώρες διακοπής, καθώς και η διαβεβαίωση ότι οι γεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στο νησί είναι ικανές να σηκώσουν το σύνολο των αναγκών ηλεκτροδότησής του, προέρχονται από επίσημη ενημέρωση που έλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ την Παρασκευή 23.8.2019.