Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη λόγω δύο πυρκαγιών που ξέσπασαν το απόγευμα σε Ιεράπετρα και Ρέθυμνο.

Η φωτιά στην Ιεράπετρα εκδηλώθηκε περίπου στις 16.30 στην αγροτική περιοχή Γαβρήλι – Κοπάνες της Δημοτικής Κοινότητας Μύρτου – Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων του Νομού Λασιθίου.

Η φωτιά καίει χορτολιβάδικη έκταση και στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης από τη φωτιά κάηκε ολοσχερώς ένα θερμοκήπιο, με την πυρκαγιά να θεωρείται επικίνδυνη λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης η συνδρομή των ελικοπτέρων ήταν καθοριστική αφού το ένα από τα δύο γρήγορα αποχώρησε ενώ μετά τις 6 το απόγευμα το μέτωπο οριοθετήθηκε και υπάρχει αισιοδοξία πως τα χειρότερα έχουν περάσει.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς εξελίχθηκε σε μήκος περίπου 500 μέτρων, ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ένταση περίπου 5 μποφόρ, γεγονός που δυσκόλεψε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατέκαψε πεύκα, χορτολιβαδική έκταση, περίπου 100 στρεμμάτων, ένα παλιό θερμοκήπιο, ενώ προκάλεσε μικρές ζημιές και σε νέα θερμοκήπια.

Φωτιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου

Λίγη ώρα αργότερα νέο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην περιοχή Άγιος Βασίλειο Ρεθύμνου σε χορτολιβαδική έκταση.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα το μεσημέρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν σε ακόμα ένα πύρινο μέτωπο, στο Μπαλί, όπου κατάφεραν γρήγορα να πιάσουν τις φλόγες πριν αυτές επεκταθούν.

Σημειώνεται οτι η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλο το νησί είναι αυξημένος και σήμερα.