Στα φιλικά σε Ολλανδία και Τουρκία ο Παναθηναϊκός άφησε καλές εντυπώσεις και δημιούργησε προσδοκίες.

Κόντρα σε πιο δυνατούς αντιπάλους, όμως, ήταν λογικό και το στυλ παιχνιδιού του «τριφυλλιού» να προσαρμοστεί ανάλογα κι αρκετά διαφορετικά από τις συνθήκες που θα συναντήσει στην Ελλάδα. Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να παίξουν ανοιχτά και να έχουν την κατοχή.

Στα περισσότερα ματς στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός θα βρει κλειστές άμυνες. Στο φιλικό με την Ξάνθη, λοιπόν, το ζητούμενο ήταν ακριβώς αυτό. Πως θ’ ανταποκριθεί ο Παναθηναϊκός κόντρα σε σφιχτό σύνολο. Με δέκα ή και έντεκα παίκτες πίσω από τη μπάλα. Και η αλήθεια είναι ότι στο άδειο ΟΑΚΑ (δεν υπήρχαν περισσότεροι από 1.000 οπαδοί) πέρασε το τεστ με… τα πούλμαν, επικρατώντας 3-0. Ο Μακέντα πέτυχε δύο γκολ, ενώ πολύ καλοί ήταν και οι Ινσούα, Γιόχανσον, Ζαχίντ, Κολοβός.

Σαφώς μία άκρως θετική πρόβα τζενεράλε, πριν τη πρεμιέρα στη Λαμία το ερχόμενο Σάββατο, όπου ο Παναθηναϊκός θα βρει πάλι μία κλειστή άμυνα. Το ματς ήταν, παράλληλα, μία απόδειξη ότι μεσοεπιθετικά πλέον το «τριφύλλι» έχει περισσότερη ποιότητα και παίκτες για εναλλακτικούς τρόπους παιχνιδιού. Το μυστικό θα είναι να κρατάει το μηδέν πίσω. Μπροστά φάνηκε ότι θα βρει τη λύση για να σκοράρει.

Συστήματα

Ο Δώνης παρέταξε την ομάδα του με το γνωστό 4-3-3. Ο Διούδης στο τέρμα, δεξιά ο Γιόχανσον και αριστερά ο Ινσούα. Ο Νούνες ήταν δεξί στόπερ, ο Πούγγουρας αριστερά, ενώ ο Κουρμπέλης αγωνίστηκε αμυντικός μέσος. Δεξιός εσωτερικός χαφ ήταν ο Ζαχίντ κι αριστερό ο Δώνης. Ο Χατζηθεοδωρίδης πήγε στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ο Κολοβός δεξιά και ο Μακέντα στη κορυφή. Στο 35’ να σημειωθεί ότι Κολοβός, Χατζηθεοδωρίδης, άλλαξαν πλευρά.

Η Ξάνθη παρατάχθηκε με 5-4-1. Το μυαλό της, όπως φαίνεται κι από το σύστημα το είχε μόνο στην άμυνα. Ο Άμπαντ στο τέρμα, δεξιά ο Μπαξεβανίδης κι αριστερά ο Σόσα. Ο Λισγάρας ήταν δεξί στόπερ, ο Καρασαλίδης αριστερό και ο Μαλεζάς ελεύθερος. Δεξιά ήταν ο Τζουρίσκοβιτς, αριστερά ο Στάρτζεον με τους Κοβάσεβιτς, Τερκί αμυντικά χαφ, ενώ ο Φοσέ ήταν μόνος μπροστά. Στην κυριολεξία, όμως, μόνος…

Φλύαρος έως το 25’

Ο Παναθηναϊκός είχε συντριπτικά ποσοστά κατοχής της μπάλας. Στο 25’ η κατοχή της μπάλας ήταν 85%-15%, ενώ το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με 82%-18%! Οι τελικές σταμάτησαν στις 9 για τον Παναθηναϊκό (πέντε στην εστία), ενώ μηδέν φάσεις για την Ξάνθη… Το «τριφύλλι» βρήκε απέναντί του μία ομάδα με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς, η οποία δεν μπορούσε ν’ αλλάξει δύο πάσες. Την έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι μέχρι το 25’. Η μπάλα πήγαινε γύρω από τη μεγάλη περιοχή της Ξάνθης με αρκετή υπομονή, αλλά δεν έβγαινε η σωστή τελική πάσα, ούτε υπήρχαν ατομικές ενέργειες για να δημιουργηθεί καθαρά ευκαιρία.

Ενδεικτικό επίσης στο γήπεδο ήταν το τρικ του Δώνη με τους ακραίους μπακ. Αντί να τους έχει στη γραμμή ν’ ανεβοκατεβαίνουν, τους έδωσε εντολή να κάνουν διαγώνιες κινήσεις προς τον άξονα. Να βγαίνουν επί της ουσίας ως κρυφοί φορ. Κόντρα σε μία πολυπρόσωπη άμυνα, θεώρησε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού ότι είναι καλύτερο να γεμίζει έτσι τον άξονα, από το πλαγιοκοπεί με σέντρες. Φάνηκε ότι είναι κάτι που έδωσε δουλέψει και αυτό βγήκε και στο φιλικό.

Εκτέλεση με Μακέντα, Κολοβό σε 5’

Μετά το 25’, ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές. Η Ξάνθη στο ίδιο διάστημα ήταν ακίνδυνη, ο Διούδης είχε ένα εύκολο 45λεπτο και οι «πράσινοι», αφού διαπίστωσαν ότι δεν απειλούνται έβγαλαν ακόμα περισσότερη υπομονή, αλλά και ταχύτητα στη κυκλοφορία κι έπιασαν και οι τελικές πάσες για να φτάσουν σε δύο γκολ προς το τέλος του ημιχρόνου.

Οι προειδοποιητικές βολές, όμως, ξεκίνησαν στο 28’. Ο Ζαχίντ από βαθιά μπαλιά του Κουρμπέλη, στόπαρε ωραία, απέφυγε την πίεση του Σόσα και του Καρασαλίδη, αλλά το δεξί σουτ από τη μικρή περιοχή έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Στο επόμενο λεπτό δεξί σουτ του Ινσούα από το ύψος του πέναλτι κατέληξε στα χέρια του Άμπαντ.

Οι ακρίτες, όμως, δεν γινόταν απλά να αμύνονται. Κάποια στιγμή το «ποντίκι» θα έπεφτε στη παγίδα. Στο 37’ ο Γιόχανσον σε μία διαγώνια κίνηση από τις πολλές που έκανε απέφυγε στον άξονα τον Καρασαλίδη με ωραία ντρίμπλα και άνοιξε δεξιά στον Ζαχίντ. Η μπάλα κυκλοφόρησε παράλληλα από τη μεγάλη περιοχή και πήγε αριστερά στον Χατζηθεοδωρίδη, ο οποίος έκοψε στον Μακέντα. Ο Ιταλός φορ μπήκε από αριστερά, κέρδισε τη κόντρα από τον Λισγάρα και με δεξί πλασέ σημάδεψε την αριστερή γωνία του Άμπαντ.

Αυτό το γκολ έδωσε ψυχολογία στον Παναθηναϊκό, ο οποίος πέτυχε και το 2-0 στο 41’ με συνδυασμό δουλεμένο στην προπόνηση. Ο Γιόχανσον έσκαψε στον Ινσούα, ο οποίος με την κίνηση που αναφέραμε βρέθηκε σε ρόλο δεξιού χαφ! Κατέβασε τη μπάλα και γύρισε στο πέναλτι. Εκεί ο Μακέντα έπιασε αμέσως ένα δυνατό σουτ, ο Άμπαντ, απέκρουσε εντυπωσιακά, αλλά στο… ριμπάουντ δεν βρέθηκε συμπαίκτης του. Ο Κολοβός έγινε αποδέκτης και με δυνατό σουτ από τη μικρή περιοχή πέτυχε το 2-0.

Ξανά Μακέντα

Η Ξάνθη άλλαξε τακτική και με τον Ρενέλα στο γήπεδο ο προπονητής της Κίκο Ραμίρεθ γύρισε το σύστημα σε 4-4-2. Για τους αήττητους ακρίτες, όμως, μέχρι χθες, στα φιλικά δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο. Ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι τον έλεγχο με τον Δώνη να περνάει στόπερ τους Κολοβέτσιο, Μαυρομμάτη, δεξιά τον Μολό κι άλλαξε μπακ με τους Αποστολάκη, Ζαγαρίτη.

Στο 53’ ήρθε ένα ακόμα ωραίο γκολ με τον Μακέντα κι αφού οι «πράσινοι» άλλαξαν, όπως και στο 1-0, αρκετές πάσες χωρίς να παρεμβληθεί αντίπαλος. Οι Κουρμπέλης, Κολοβός έκρυψαν τη μπάλα κι αφού άνοιξε η άμυνα της Ξάνθης, η μπάλα πήγε στον άξονα στον Ζαχίντ. Αυτός είδε τη κίνηση του Μακέντα, του έκανε την κάθετη και το 3-0 από τον Ιταλό στο τετ α τετ με τον Άμπαντ ήταν εύκολη υπόθεση.

Αλλαγές

Αυτά που ήθελε τα είδε ο Δώνης που στο 60’ πέρασε κι άλλους παίκτες. Από τους βασικούς έμεινε στο χορτάρι μόνο ο Ζαχίντ. Ο Αλεξανδρόπουλος έπαιξε κόφτης με εσωτερικούς τον Νορβηγό και τον Θεοχάρη, ο Καμπετσής πήγε αριστερά και ο Βέργος στη κορυφή. Να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός έκλεισε το ματς με έντεκα τελικές. Στο δεύτερο μέρος, δηλαδή, έκανε μόνο δύο, ωστόσο, η μία κατέληξε στα δίχτυα και η αποτελεσματικότητα είναι ένα ακόμα ζητούμενο κόντρα σε ομάδες που αμύνονται. Η Ξάνθη τελείωσε το παιχνίδι με τρεις τελικές. Οι δύο πήγαν στην εστία με σουτ των Κοβάσεβιτς (77’), Ντε Αμορίμ (82’), αλλά ο Κότσαρης είχε απάντηση.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Διούδης (61’ Κότσαρης), Γιόχανσον (46’ Αποστολάκης), Ινσούα (46’ Ζαγαρίτης), Πούγγουρας (46’ Μαυρομμάτης), Νούνες (46’ Κολοβέτσιος), Κουρμπέλης (61’ Θεοχάρης), Δώνης (61’ Αλεξανδρόπουλος), Ζαχίντ, Χατζηθεοδωρίδης (46’ Μολό), Κολοβός (61΄Καμπετσής), Μακέντα (61’ Βέργος).

ΞΑΝΘΗ: Άμπαντ, Μπαξεβανίδης (76’ Ντίρεσταμ), Καρασαλίδης, Στάρτζεον (61’ Ντε Αμορίμ), Κοβάτσεβιτς, Τζουρίτσκοβιτς (70’ Ντε Λούκας), Φοσέ (54’ Τεσέιρα), Μαλεζάς, Σόσα, Τερκί (70’Μπαριέντος), Λισγάρας (46’ Ρενέλα).