Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ, στα περίχωρα του οποίου σημειώθηκε έκρηξη σε πεδίο δοκιμών πυραύλων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, για μισή ώρα περίπου, ήταν τριπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της πόλης Βαλεντίν Μαγκαμέντοφ.

Ο ίδιος προσέθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτά τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν συνιστούν απειλή για τους κατοίκους. «Δεν υπήρξε καμία απειλή για την υγεία και την ζωή των κατοίκων. Ήταν κάτι που κράτησε λίγο, για 30 λεπτά. Στη συνέχεια τα επίπεδα ραδιενέργειας άρχισαν να μειώνονται και αυτή την στιγμή είναι στα επίπεδα των επιτρεπόμενων ορίων», δήλωσε ο Μαγκαμέντοφ. Ο ίδιος όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια ήταν η πηγή εκπομπής της ραδιενέργειας και πώς τελικά επετεύχθη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να περιοριστεί η διασπορα της επικίνδυνης ακτινοβολίας.

Η έκρηξη που σημειώθηκε σε πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου πυραύλου σε πεδίο δοκιμών στην περιοχή του Αρχάγγελσκ είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν έξι.

Έξι εκπρόσωποι του υπουργείου και της βιομηχανίας τραυματίστηκαν

«Εξαιτίας του συμβάντος τραυματίσθηκαν, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, έξι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας και της κατασκευάστριας βιομηχανίας. Δύο ειδικοί υπέκυψαν στα τραύματα τους. Όλοι οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αιτία του ατυχήματος ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε σε κινητήρα υγρού καυσίμου πυραύλου, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή του ότι από την έκρηξη «δεν υπήρξε καμία έκλυση βλαβερών ουσιών και τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήσαν κανονικά».

Σε πεδίο δοκιμών η έκρηξη

Η έκρηξη σε πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου σημειώθηκε σε πεδίο δοκιμών που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νιονόσκα , μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η περιοχή κοντά στο χωριό Νιονόσκα χρησιμοποιείται για δοκιμές οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι τύπου κρούζ που χρησιμοποιεί το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.