«Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό» εκτιμά μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.39 το πρωί ανοιχτά της Σάμου, κοντά στα τουρκικά παράλια.

Ο σεισμός, όπως ανέφερε έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα τουρκικά παράλια,  στη Σάμο ακόμη και στην Άνδρο. Ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι η δόνηση προέρχεται από το ρήγμα Κουσάντασι – Τσεσμέ το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει και μεγαλύτερα μεγέθη.

«Στο παρελθόν το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει και πιο ισχυρούς σεισμούς αλλά δεν έχει τόσο μεγάλο δυναμικό ώστε να προκαλέσει προβλήματα στην Τουρκία αλλά και στον ελλαδικό χώρο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Εμφανίστηκε, μάλιστα,  καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου, τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή 35 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της Σάμου στις 11.39 το πρωί, κοντά στα τουρκικά παράλια. Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Από τη δόνηση, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές ούτε στη Σάμο όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή ούτε στα τουρκικά παράλια.

Αναστάτωση στην Τουρκία

Αναστάτωση επικράτησε στην Τουρκία για την σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έχει αισθητός και στη γειτονική χώρα. Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση, ορισμένοι κάτοικοι στα τουρκικά παράλια βγήκαν έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά.