Με μια δυστυχώς… συνηθισμένη εικόνα έρχονται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι κάτοικοι και τουρίστες στην Κέρκυρα, καθώς τα σκουπίδια τις τελευταίες εβδομάδες σχηματίζουν σε αρκετά σημεία του νησιού και πάλι βουνά. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ζήτησε άμεσες λύσεις από τον νυν δήμαρχο.

Με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, η Κέρκυρα έχει να αντιμετωπίσει ξεχειλισμένους κάδους, κρύβοντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και δυσφημίζοντας το νησί και το τουριστικό προϊόν. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το νησί του Ιονίου βρίσκεται σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Ωστόσο, τώρα η αιτία δεν είναι η εναπόθεση των απορριμμάτων αλλά η αποκομιδή τους.

Οι εργολαβίες

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο σημερινός δήμαρχος του νησιού, Κώστας Νικολούζος, καθυστέρησαν να μπουν οι εργολαβίες στην αποκομιδή των σκουπιδιών εξαιτίας των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει στο νησί όλο το προηγούμενο διάστημα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι εργολαβίες. Τα απορρίμματα μαζεύτηκαν, μην ξεχνάμε πως η παραγωγή σκουπιδιών στο νησί το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται, καθώς ο κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζεται. Ωστόσο, με εξαίρεση μερικές εστίες όπου είναι πιο έντονο το πρόβλημα, η αποκομιδή εξελίσσεται». Μάλιστα, ο δήμαρχος Κέρκυρας επεσήμανε πως χρειάστηκε ο δήμος να καταφύγει στη λύση των εργολαβιών καθώς δεν υπάρχει κόσμος αλλά ούτε και ικανός στόλος, δηλαδή ίδια μέσα για να φέρει όλη αυτή τη διαδικασία εις πέρας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον δήμαρχο του νησιού, ζήτησε να απομακρυνθούν άμεσα τα απορρίμματα από τους δρόμους καθώς οι εικόνες αυτές δυσφημούν το νησί και κατ’ επέκταση όλη τη χώρα. Αλλωστε, το υπουργείο Εσωτερικών και πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε μπει… μπροστά για να δοθεί τέλος στο πρόβλημα με τα σκουπίδια και στο Αίγιο. Η λύση που προτάθηκε και αναμένεται να εφαρμοστεί είναι οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί εξαιτίας της υπολειτουργίας του τοπικού ΧΥΤΑ να μεταφερθούν στη Μονάδα Απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Η σύμβαση

Ηδη, πάντως, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, απέστειλε πρόταση στον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας την κατάθεση ενός αιτήματος στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων για την κατ’ εξαίρεση έγκριση διάθεσης του απαιτούμενου ποσού για την ανάθεση της αποκομιδής με συνοπτική διαδικασία, μέχρι την υπογραφή της εκκρεμούς σύμβασης με τον τελικό ανάδοχο. «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες λύσεις. Η πρόταση που κατέθεσα είναι ρεαλιστική και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Θα πρέπει να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες ανάθεσης του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο», έχει δηλώσει η εκλεγμένη δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολούζος επισημαίνει πως πρόκειται να προχωρήσει άμεσα το αίτημα, ωστόσο ζητά και υπουργική παρέμβαση ώστε κάποιες προσφυγές που έγιναν για εργολαβίες να εκδικαστούν άμεσα και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων.

Οι εικόνες με την Κέρκυρα να «πνίγεται» στα σκουπίδια ανάγκασαν τους φορείς του νησιού – Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, Ενωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, Εμπορικό Σύλλογο, Ενωση Ξεναγών Κέρκυρας – να στείλουν κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Τουρισμού, με την οποία τους ενημερώνουν για την αφόρητη κατάσταση.

«Για μια ακόμα χρονιά τα «βουνά» των σκουπιδιών έχουν κατακλύσει το νησί μας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και να συνεχίζεται η δυσφήμηση για τον τόπο και το τουριστικό μας προϊόν. Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής «η Κέρκυρα πεθαίνει», και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την άμεση παρέμβασή σας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθεί πάραυτα το αίτημα, για άμεση μεταφορά απορριμμάτων εκτός νησιού», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή τους.

Τελικά σε ιδιώτη ανατίθεται η αποκομιδή των σκουπιδιών στην Κέρκυρα,με τους αρμόδιους να προσπαθούν να δώσουν άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα του νησιού εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής κίνησης.

Η ανάθεση έγινε εφικτή μετά την έγκριση του αιτήματος του δημάρχου Κερκυραίων, Κ. Νικολούζου από την Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η έγκριση αφορά στην κατ’ εξαίρεση ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων, με συνοπτική διαδικασία, λόγω των κινδύνων που προέκυπταν για τη δημόσια υγεία, μέχρι την υπογραφή σύμβασης με τον τελικό ανάδοχο.