Μια νέα έρευνα έρχεται να λύσει το μυστήριο των ψεύτικων γέλιων στις αμερικάνικες σειρές.

Αν και μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι υπεύθυνοι της κάθε παραγωγής επέλεγαν να γυρίσουν σε ζωντανό κοινό τα περισσότερα επεισόδια για να μπορούν να «τσεκάρουν» τα αστεία και να απορρίπτουν αυτά που το κοινό υποδεχόταν χλιαρά, μια βρετανική έρευνα μας δίνει ένα ακόμα στοιχείο.

Στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου δοκίμασαν σε 72 εθελοντές 42 αστεία, ανάμεσά τους κάποια πολύ πετυχημένα. Όπως έδειξε η μελέτη η βαθμολόγηση του πόσο αστείο είναι ένα ανέκδοτο ή μια ατάκα αυξανόταν όταν αυτό συνοδευόταν από γέλια, ανεξάρτητα αν αυτά ήταν αληθινά ή όχι.

Ακόμα και τα κακά αστεία κατάφερναν να περάσουν στους εξεταζόμενους όταν αυτά υποστηρίζονταν από γέλια, με την επιτυχία να είναι πιο σίγουρη όταν τα γέλια ήταν αυθόρμητα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Σόφι Σκοτ εξηγεί ότι «τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν πως το χιούμορ μιας κωμωδίας αυξάνεται βέβαια όταν τα αστεία συνοδεύονται από ψεύτικα γέλια, αλλά τα αυθόρμητα γέλια διασκεδάζουν το κοινό ακόμα περισσότερο».

«Αυτός είναι και ο λόγος που τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα γυρίζονται συστηματικά μπροστά σε ζωντανό κοινό», λέει η ίδια και συμπληρώνει πως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι τα «Φιλαράκια».