Στην εκπομπή One Direct, βρέθηκε καλεσμένος ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας, όπου μίλησε για τον άστατο καιρό των τελευταίων ημερών και για την κλιματική αλλαγή.

«Δυστυχώς ζούμε σε μια περίοδο όπου τα αποτελέσματα της αποσταθεροποίησης του κλίματος έχουν αρχίσει και φαίνονται», δήλωσε ο κύριος Ζερεφός. Παράλληλα, μας πληροφόρησε πως, ενώ «το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στα 1 τρις δολάρια σε σχέση με τα 10 δις που στοίχιζε τη δεκαετία του ’50, ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε περίπου 50 φορές». Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τον κύριο Ζερεφό, «έχουν παρθεί μέτρα και ο κόσμος έχει αρχίσει να ενημερώνεται». Συνέστησε στον κόσμο να αρχίσει να συνηθίζει τα φαινόμενα αυτά, καθώς θα είναι όλο και πιο συχνά στο μέλλον.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «η κατάσταση έχει χειροτερέψει λόγω της υπερθέρμανση του πλανήτη» και πως τέτοια ακραία φαινόμενα «δεν είναι αντιστρεπτά όταν πλέον συνηθίσουμε τόσο πολύ σε αυτά που θα μας φαίνονται συνήθη». Ακόμα, επιβεβαίωσε την έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία «το 2050 θα έχει χειροτερέψει η κατάσταση» και εξήγησε πως δεν έχει αλλάξει η συχνότητα των φαινομένων ή η σύσταση, αλλά η ένταση. «Το χειρότερο είναι πως τα φαινόμενα γίνονται πιο άγρια, πιο ραγδαία», δήλωσε ο κύριος Ζερεφός.

Τέλος, απευθύνθηκε στους διευθύνοντες κάνοντας έκκληση για αλλαγή στάσης συμπεριφοράς απέναντι στους επιστήμονες, καθώς η κλιματική αλλαγή «ήρθε για να μείνει μαζί μας μέχρι να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε».

Πηγή: onetv.gr