Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Δευτέρας. Με 158 «ναι» οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγιναν αποδεκτές.

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης (142) να καταψηφίζουν σύσσωμοι την κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση των 158 θετικών ψήφων για την κυβέρνηση από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα έγινε αποδεκτή με ενθουσιώδες χειροκρότημα μακράς διάρκειας.

Στη συνέχεια, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ έδωσαν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ξεκινάμε σκληρή δουλειά, για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων».

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε ήπιους τόνους και σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού, αν και δεν έλειψε η σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης μίλησαν 108 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δύο πρώην πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, 33 υπουργοί και για δύο φορές οι έξι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δηλαδή συνολικά μίλησαν 155 ομιλητές, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Στις δύο διαδικασίες επί προγραμματικών δηλώσεων που διεξήχθησαν το 2015, είχαν μιλήσει 74 και 99 βουλευτές αντιστοίχως.

Ο συνολικός χρόνος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ήταν 31 ώρες. Η προηγούμενη συζήτηση επί προγραμματικών δηλώσεων διήρκεσε 29 ώρες. Η μέση διάρκεια των συζητήσεων επί προγραμματικών δηλώσεων που διεξήχθησαν μεταπολιτευτικά και εκτυλίχθηκαν εντός των τριών ημερών, ήταν περίπου 20 ώρες.