Την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, με τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ αλλά και συμμάχων τους στον Κόλπο να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Από βρετανικής πλευράς μελετάται διπλωματικός τρόπος αντίδρασης και όχι στρατιωτικά μέτρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, στην κατάσχεση βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Ο Χαντ δήλωσε, το βράδυ της Παρασκευής, ότι το Λονδίνο θα αντιδράσει με μετρημένο αλλά σθεναρό τρόπο στην κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου, προειδοποιώντας το Ιράν ότι αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

Ο Χαντ ανέφερε ότι συζήτησε για την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η σύλληψη του πλοίου είναι «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια, τόνισε ο Χαντ. «Θα αντιδράσουμε με τρόπο που θα είναι μετρημένος, αλλά σθεναρός. Δεν εξετάζουμε στρατιωτικές επιλογές, μελετάμε διπλωματικό τρόπο για να διευθετηθεί η κατάσταση αλλά είμαστε πολύ σαφείς στο ότι πρέπει να διευθετηθεί» συνέχισε.

Νωρίτερα, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή, ενώ  αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι περίπου 500 στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Το χρονικό

Σε ατύχημα με αλιευτικό σκάφος φέρεται να ενεπλάκη το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, προτού τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν.

«Ενεπλάκη σε ατύχημα με ιρανικό αλιευτικό σκάφος… Όταν το σκάφος έστειλε κλήση κινδύνου, το πλοίο με βρετανική σημαία το αγνόησε» δήλωσε ο επικεφαλής των λιμένων και του ναυτιλιακού οργανισμού στην επαρχία Ορμοζγκάν, Αλαχμοντάρ Αφιφιπούρ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και τα 23 μέλη του πληρώματος στο τάνκερ βρίσκονταν ανοιχτά του λιμανιού του Μπαντάρ Αμπάς και θα παραμείνουν στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας.

Τρεις ρώσοι υπήκοοι επέβαιναν στο βρετανικό τάνκερ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, κατά τον οποίο μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε υπάρξει επαφή με το πλήρωμα.