«Ναρκοπέδιο» 20.000 τόνων καυσόξυλων από τα καμένα στο Μάτι βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στην είσοδο για το Κόκκινο Λιμανάκι, όμως, κανείς δεν ασχολείται.

Το in.gr πήγε στο σημείο εκείνο και φωτογράφισε τις εικόνες ντροπής, δείγμα της εγκατάλειψης της περιοχής. Αλλωστε, 20 χιλιάδες τόνοι καυσόξυλων και κλαδιών, έστω κι αν έχουν καεί, αποτελούν εν δυνάμει βόμβα που μπορεί να απειλήσει τα σπίτια της γύρω περιοχής.

————————————————————————————————————

Το Σάββατο με τα ΝΕΑ

Ενα ντοκουμέντο

Μάτι – Ενας χρόνος μετά.

Ενα πολυσέλιδο αφιέρωμα για την τραγωδία χωρίς τέλος.

  • Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους εγκαυματίες που δίνουν ακόμη και τώρα -αβοήθητοι- μάχη για τη ζωή τους.
  • Τα 12 μοιραία λάθη που οδήγησαν στη συμφορά.
  • «Η αδιαφορία μας ξεκληρίζει» καταγγέλουν οι πληγέντες στα «ΝΕΑ».
  • Στο 50% των κατοίκων που επλήγησαν ο αμίαντος παραμένει εκεί.
  • Παρεμβάσεις ειδικών.

————————————————————————————————————-

Σε ερωτήσεις του in.gr γιατί εδώ κι ένα χρόνο όλα όσα συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το οικόπεδο δεν μεταφέρθηκαν αλλού, η απάντηση ήταν ότι αρχικά υπήρξαν κάποια φορτηγά που μετέφεραν μια ποσότητα ξύλων εθελοντικά, όμως, αυτό σταμάτησε σε λίγο καιρό.

Οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει κάτι για να μεταφερθούν τα ξύλα από το οικόπεδο των 20 στρεμμάτων και πλέον έχουν φτάσει τα τρία μέτρα. Δεν υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης και δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη μεταφορά της ύλης σε χώρους που θα μπορούσαν να καούν ή να ανακυκλωθούν και να γίνουν κάποιου είδους pellet.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας, Β. Μπουρνού, υπάρχει μια συμφωνία για εξάμηνη εργασία απομάκρυνσης της καμένης ύλης που όμως δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Κάτοικοι της περιοχής μας είπαν ότι στο οικόπεδο – βόμβα μεταφέρονται και χλωρά και ξερά ξύλα στην αρχή αλλά στη συνέχεια ο δήμαρχος Ραφήνας, ζήτησε να πηγαίνουν μόνο ξερά.

Από την άλλη, ο πρώην υπουργός, Χρ. Σπίρτζης, είχε προσπαθήσει να βρει μέρος και θρυμματιστή για να μεταφερθεί εκεί η καύσιμη ύλη, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Οπως μας είπαν, επίσης, για κάθε μεταφορά καμμένων ξύλων και κλαδιών από τις αυλές των σπιτιών, το φορτηγό παίρνει 58 ευρώ.

Η επιστολή

Εν τω μεταξύ, επιστολή στη νέα πολιτική ηγεσία και στον πρωθυπουργό έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων στο Μάτι και ζητά να λυθούν άμεσα, ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην κανονικότητα.

«Η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένα χρόνο μετά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δεν είναι η στιγμή να απαριθμήσουμε, θα επιθυμούσαμε όμως να σας γνωστοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν, καθώς θα χρειαστούμε τη συμπαράστασή σας, την προσωπική αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης για την υπέρβαση των εμποδίων και την ταχεία επαναφορά της ζωής σε μια κανονικότητα και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο σας και αναμένουμε συνάντηση για την πλήρη ενημέρωσή σας όσον αφορά στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι υπολείπεται, καθώς και προτάσεις για αποδοτικότερη συνεργασία», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή.